Equnews jaaroverzicht: "Drukbezet team NL in juni"

Equnews jaaroverzicht: "Drukbezet team NL in juni"

Met een sportprogramma als dat van juni was kiezen duidelijk verliezen. In een maand vol ultieme topsport bleef het prestigieuze concours in Aken voor velen nog de kers op de taart, maar ook de verschillende landenwedstrijden trokken veel aandacht. Een ander fel bediscussieerd onderwerp bleek het door de FEI opgelegde verplichte zwangerschapsverlof van zes maanden te zijn ...

Juni was een maand vol topsport van zowel regionaal, nationaal als internationaal niveau. Op internationaal niveau sprongen de Nederlanders wereldwijd in de prijzen van verschillende 1, 2, 3, 4 en 5* wedstrijden, met als kers op de taart het iconische concours in Aken. Hier werden ook de Youth Olympic Games verreden.

Bij het CH De Wolden zorgde de Nederlandse jeugd voor heel wat topprestaties. Tijdens de Nations Cups werd het Pony team vierde, scoorden de Young Riders team zilver, en wonnen de Juniors en Children zelfs goud. Ook individueel sprongen de Nederlanders er verschillende topklasseringen tijdens CH De Wolden en CSIO Zuidwolle. De Nederlandse dressuur jeugd leverde dan weer sterke prestaties op CDI Exloo.

Team NL liet van zich horen tijdens onder meer de Landenprijs van CSIO5* St. Gallen (2e plaats), CSIO5* Rotterdam (1e plaats), en CHIO5* Aken (7e plaats). De Nederlandse eventers werden op hun beurt knap tweede in de Nations Cup van Strzegem.

Ondertussen trok Janne-Friederike Meyer-Zimmermann aan de alarmbel bij de FEI nadat ze de helft van haar rankingpunten was kwijtgeraakt door het inkorten van haar verplichte zwangerschapsverlof van zes maanden. Ook kondigde de EEF de lancering aan van een nieuwe teamcompetitie met de EEF Evolution League, en tijdens de eerste FEI bestuursvergadering van het jaar in Lausanne (SUI) werd onder meer het sanctiesysteem voor het niet voldoen aan de Horse Health Requirements geactualiseerd.

De Zwitserse Christina Liebherr besloot deze maand zich terug te trekken uit de topsport. Bovendien werd de 16-jarige Chacco Kid van Eric Lamaze met vervroegd pensioen gestuurd vanwege een blessure die hij opliep tijdens het nationale toernooi in Spruce Meadows. Wie ook werd getroffen door blessureleed was de Nederlandse dressuurruiter Marten Luiten, die zijn sleutelbeen brak door een val van zijn paard. Meer "pech" voor Bart Bles, die de samenwerking met SF-Equestrian spaak zag lopen na een positieve dopingtest.

In juni werden we verder verblijd met het nieuws dat de Portugese Rodrigo Almeida en partner Karlijn van Dinther ouders waren geworden van een prachtige zoon, en ook Joyce van Rooien-Heuitink werd mama. Op de CK van Limburg werd Jean Dresen uit Valkenburg gehuldigd als fokker van het jaar, en Merel Blom en Jeroen Hulsman gaven elkaar het "ja" woord.

We moesten deze maand afscheid nemen van de Nederlandse fokker Frans van der Linden (84) en voormalig HK-commissielid Dion JilesenOp hippisch vlak verloor de paardensport een icoon met Jur Vrieling's voormalige hengst VDL Edminton (29), en ook de fokkerij rouwde om het overlijden van tophengst Couleur Rubin (26). Daarnaast liet de fantastische springmerrie van Ann Carton, Kai-Licha de Carmel, het leven na een tragisch ongeval tijdens CSI De Peelbergen. De manier waarop dit ongeval werd afgehandeld deed de vraag rijzen of er wel voldoende ruimte was voor "gezond verstand" binnen de FEI regels, waarna een debat ontstond. Tim Lips moest zijn vertrouwde Keyflow op 26-jarige leeftijd laten gaan.

Bron: Equnews