Dr. Marcos Würschmidt: "EPI is dé nieuwste techniek om (chronische) blessures te behandelen"

Dr. Marcos Würschmidt: "EPI is dé nieuwste techniek om (chronische) blessures te behandelen"

Electrolysis percutaneous intratissue of kortweg EPI is een methode die al langer in humane geneeskunde gebruikt wordt. Het nut van deze behandeling in de hippische geneeskunde begint zich echter steeds vaker te manifesteren: de behandeling blijkt vooral effectief om tendinitis, demitis en spierblessures bij paarden tegen te gaan. Ook blijkt de behandeling erg effectief bij peesblessures. Deze techniek is een minimale invasieve techniek waar met behulp van een soort van acupunctuur de geblesseerde 'zones' (pezen, ligamenten, spieren) van je paard op een optimale manier behandeld kunnen worden. Op deze manier wordt de reparatie van het aangepaste weefsel gestimuleerd. 

"Kort samengevat zorgt EPI ervoor dat er nieuwe moleculen ontstaan die de ontsteking op een plaatselijke manier behandelt. Dit zorgt ervoor dat het paard sneller van zijn blessure zal genezen aangezien er zo plaatselijk gewerkt wordt", vertelt Dr. Marcos Würschmidt ons. "Door deze techniek te gebruiken, kunnen we blessures erg lokaal en op een doeltreffende manier behandelen. De gaan hierbij erg precies en nauwkeurig te werk waardoor de blessure sneller zal genezen. Deze methode is niet enkel geschikt voor 'nieuwe' blessures ook voor chronische blessures kan deze EPI behandeling een goede oplossing zijn. EPI heeft immers een invloed op de structuur van het aangetast weefsel en kan dus een oplossing op lange termijn bieden". 

"Deze behandeling biedt voor verschillende paarden een goed resultaat. Bij sportpaarden wordt deze methode vooral gebruik om tendinitis, desmitis en spierblessuures te behandelen en de behandeling heeft haar resultaat al meermaals bewezen", gaat hij verder. "Eigenlijk wordt er gebruik gemaakt van stroom die via naalden met een zeer kleine diameter naar het te behandelen gebied wordt gebracht. Het is een minimaal invasieve techniek,; waarbij een hoge intensiteit van galvanische stroom wordt aangelegd door een acupunctuurnaald. Het te behandelen gebied kan dus erg goed worden afgebakend voor een optimaal resultaat".

Voor meer informatie over deze techniek, kan je hier terecht.