Paarden en vuurwerk: enkele tips om angst te voorkomen/beperken

Paarden en vuurwerk: enkele tips om angst te voorkomen/beperken

Het is weer bijna zover. Nog enkele dagen en we zetten met z’n allen het nieuwe jaar in en dat gebeurt (voor zover dat mogelijk is) met de nodige festiviteiten. Vuurwerk hoort daar traditiegetrouw uiteraard ook bij maar niet alle paardenhouders staan hiervoor te springen.

Het gebeurt nog jaarlijks dat paarden op weides (maar ook op stal) angstig/paniekerig reageren op de luide knallen die ermee gepaard gaan. En dat is niet meer dan normaal.

Paarden zijn van nature vluchtdieren, dus is het vanzelfsprekend dat ze bij luide knallen en felle lichtflitsen willen wegvluchten. Dit betekent niet dat alle paarden er bang van zijn. Zijn ze dat wel, dan vertonen ze gespannen gedrag, briezen ze door hun neus, willen ze wegrennen of gedragen ze zich zelfs agressief.Wil je voorkomen dat jouw paard last heeft van het vuurwerk? Dan kunnen deze tips helpen:

1. Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk om eerst een vooral in te schatten waar er vuurwerk wordt afgeschoten. Doe daarom navraag in jouw buurt. Het is logisch dat we ons meer zorgen moeten maken als de buren vuurwerk afschieten dan wanneer dit op enige afstand gebeurt. Vindt dit dichtbij plaats? Dan is het aangewezen om jouw paarden de nacht ergens anders te laten doorbrengen (indien mogelijk).

Daarnaast is het ook van belang dat jouw paard op een veilig plek kan staan. Paarden die in een stal staan zullen minder last hebben van het geluid en de geur van vuurwerk. Staan ze op de weide, dan zorg je er best voor dat ze er niet alleen staan. Een paard dat alleen staat zal zich sneller bedreigd voelen en dus ook sneller willen vluchten. Dit neemt niet weg dat paarden in kudde elkaar niet kunnen opjutten.

Indien jouw paard op stal staat, let je best ook op andere gevaren. Zorg ervoor dat materiaal zoals kruiwagens, voederkarren, rieken, emmers etc. niet voor verwondingen kunnen zorgen. Ook op de weide houd je het best zo simpel en veilig mogelijk.

Heb je meerdere angstige paarden op stal staan? Zet deze dan (indien mogelijk) niet naast elkaar.

2. Bezigheid

Een goede tip om jouw paard zo ontspannen mogelijk te houden is beweging. Zorg ervoor dat jouw paard die dag gewerkt heeft, of toch tenminste buiten is geweest. Dit maakt hun hoofd leeg en zorgt ervoor dat ze minder gespannen de nacht ingaan.

Over bezigheid gesproken: hooi (liefst in een hooinet of slowfeeder) is hier een prima oplossing voor! Een liksteen kan uiteraard ook helpen.

Heb je een radio op stal? Zet deze dan ook aan! Dit leidt jouw paard af van het geluid van het vuurwerk. Door het licht in de stal aan te laten zorg je er ook voor dat lichtflitsen minder zichtbaar zijn. Sluit indien mogelijk ook de luiken.

Tenslotte is het ook belangrijk dat je af en toe een kijkje neemt bij hen.

Helpen deze tips niet? Dan contacteer je best een veearts voor een rustgevend supplement.

Photo by Arthur Chauvineau on Unsplash