Safety vests populairder dan ooit: "Geen enkele reden om ze niet te dragen"

Safety vests populairder dan ooit: "Geen enkele reden om ze niet te dragen"

Het is je misschien al opgevallen. Meer en meer ruiters rijden vandaag de dag de ring binnen met een safety vest/bodyprotector. Deze zorgt voor extra bescherming van het bovenlichaam en de nek bij een mogelijke val.

Er is een periode geweest waarin deze bodyprotectors (bijna) nooit werden gedragen. Zeker niet op het wedstrijdtoneel. Toch kiezen meer en meer ruiters er vandaag de dag voor om zich extra te beschermen, en dat blijkt niet onterecht. 

Zoë Conter kwam drie jaar geleden zwaar ten val tijdens een internationale wedstrijd in Rome. Hierbij brak de amazone haar vijfde nekwervel. Na maanden revalideren stapte Conter weer op haar paard, maar verscheen sindsdien raar of zelden in de ring zonder safety vest. 



Ook amazone Karen Oris betreedt de ring niet zonder safety vest. 

"Ik had een tijd geleden een paard op stal staan waar ik wekelijks van af viel" gaat Karen van start. "Ik heb toen de safety vest cadeau gekregen van enkele vrienden en mijn parter, die zelf niet in de paarden zit en het zelfs gek vindt dat we zo'n gevaarlijke sport beoefenen met enkel een helm als bescherming. Ik ben hem dan eerder sporadisch beginnen dragen toen ik met jonge paarden sprong. Vandaag de dag draag ik hem op elk paard, welke leeftijd dan ook, flink of stout, hoog parcours of laag parcours, thuis of op wedstrijd... Vanaf ik één sprong neem heb ik de vest aan. Het is bijna zoals een gordel in de auto: het wordt een gewoonte en na een tijd wil je niet meer zonder", zegt ze. 

"Ik vind daarnaast ook dat er geen enkele reden is voor de ruiters om geen safety vest te dragen. We zien het zo vaak gebeuren op alle mogelijke niveaus. Een ongeval zit in een klein hoekje en is snel gebeurd, zonder dat het paard of de ruiter er schuld aan heeft. En als we onszelf daartegen kunnen beschermen, waarom niet? Onze helmen zijn super veilig én modieus. Ook de safety vests gaan die kant op dus denk ik dat meer en meer mensen die stap zetten."

"Op OK-Stables raad ik het zelf ook iedereen aan. De meesten die les bij me nemen hebben er al eentje aangeschaft en dat doet me een plezier. Tenslotte zou het fijn zijn mochten ook topruiters vaker in de ring te zien zijn met zo'n vest. Zo geven ze een goed signaal aan ruiters, jong én oud", besluit Karen. 

Foto: Facebook OK-Stables