Wolven slaan weer toe: twee schapen doodgebeten in Groot Schietveld

Wolven slaan weer toe: twee schapen doodgebeten in Groot Schietveld

Op donderdagochtend 30 december zijn aan de rand van het Groot Schietveld in Overbroek, België twee schapen doodgebeten. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) was dit waarschijnlijk het werk van een wolf.  


In de noordrand van Antwerpen dolen momenteel twee wolven rond op zoek naar eten. Het gaat om wolf Klaasje en wolf Asterix. Die laatste is wellicht de dader van de twee vermoordde schapen in Stabroek. Jacques Van Gastel (57) vertelde aan Het Laatste Nieuws dat hij niet meer op twee oren slaapt aangezien hij naast een zeventigtal mestrunderen ook een heleboel schapen heeft staan in de wei. "Ik heb gisteren met mijn buurman nog gezwansd over de wolf, maar vandaag had ik al prijs. Een drachtige ooi en een jonge ram zijn doodgebeten." 

Wolf Asterix hoofdverdachte

Volgens een dierenarts die ter plaatse kwam in opdracht van het ANB is de dader wellicht een wolf. "Aan de hand van de pootafdrukken is de kans groot dat het een wolf is geweest", reageert ANB-directeur Dries Gorissen. "De afgebeten kop van de ooi en de meegenomen poot dan weer typerend voor een vos. Al zullen de DNA-stalen uitsluitsel bieden." 

“Als er plots op verschillende plekken dode schapen te betreuren zijn, dan is dat geen toeval. Natuurlijk kan er tussen al die slachtoffers wel eens eentje door een hond zijn gepakt”, aldus Jan Loos van Welkom Wolf. “Waarschijnlijk is dit niet het werk van Klaas(je), want die is vannacht weer vanuit de Kalmthoutse Heide over de grens naar de Wouwse Plantage schapen gaan pakken. Dezelfde nacht nog naar Brecht is niet onoverkomelijk, maar toch minder waarschijnlijk. Laat ons zeggen dat Asterix een grotere verdachte is”, zegt hij. “Als we het DNA kunnen matchen met andere schadegevallen, dan kunnen we ook routes en misschien wel de herkomst van de wolf in kaart brengen”, verduidelijkt de ANB-directeur. 

Mogelijks welpen op komst

“Op een bepaald moment hebben er misschien drie wolven rondgelopen in dezelfde regio, maar we kunnen alvast concluderen dat er momenteel nog minstens twee in eenzelfde streek rondhangen”, vermoedt Loos. “Als het een mannetje en vrouwtje zijn en ze ontmoeten elkaar, dan zouden er einde april of begin mei al welpen van kunnen komen."

“De wolf gaat enkel nog maar een groter probleem worden, zeker als ze hier beginnen kweken”, aldus Jacques. Ook zijn buurman en neefje Christophe Oosterlynck, die veulens en paarden houdt, is sceptisch. “Hij past hier niet meer in het landschap”, zegt hij. “Het wordt dringend tijd dat de regering het probleem van de wolvenaanvallen op vee gaat inzien. En dat de subsidies voor wolfwerende maatregelen uitgebreid worden naar onze regio.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Foto: Photo by Brianna R. on Unsplash