Marc Houtzager: "Ik verloor een ijzer, misschien dat de uitsprong daarom wat lastiger werd"

Marc Houtzager: "Ik verloor een ijzer, misschien dat de uitsprong daarom wat lastiger werd"


De Nederlandse springruiters zijn op de vierde plaats geëindigd in de landenwedstrijd op de Olympische Spelen. Harrie Smolders had een belangrijke bijdrage aan dit resultaat met een sublieme foutloze rit. Na een zinderende barrage ging het goud verdiend naar Zweden en het zilver naar de Verenigde Staten. België pakte het brons.

Voor Nederland opende Marc Houtzager met Sterrehof’s Dante N.O.P. met een rit die goed begon. Tot en met hindernis 10 bleef Houtzager foutloos, op 11 ging het mis. Vanuit een rechterwending tikte Dante met het voorbeen de balk van de oxer naar beneden. Op de daarop volgende dubbelsprong volgde de tweede fout, nadat Dante de achterste paal van de uitsprong aanraakte. Met ook nog een tijdfout kwam Houtzager met negen strafpunten aan de finish.

“Als ik het opnieuw zou moeten rijden zou ik een galopsprong minder naar de dubbel rijden. Vijf in plaats van zes, dan had ik de oxer wat luchtiger kunnen rijden. Maar dat is een keuze die je maakt met het parcourslopen. Ik kon ook geen ruiters voor me zien, dus ik heb me aan mijn plan gehouden”, evalueert Houtzager na afloop van zijn rit. “In de dubbel na de landing over de steil verloor Dante een ijzer. Misschien dat daarom de uitsprong ook wat lastiger werd.”

Houtzager is tevreden over het voorgeschotelde parcours: “De parcoursbouwer heeft een mooi parcours gebouwd, op die laatste lijn worden veel fouten gemaakt. Het is zwaar maar wel fair gebouwd.”


Bron: KNHS

Foto: Libby Law