De spanning van een Olympisch (assistent-)parcoursbouwer: "Kleine details worden makkelijk over het hoofd gezien"

De spanning van een Olympisch (assistent-)parcoursbouwer: "Kleine details worden makkelijk over het hoofd gezien"


Naast de ruiters van Team NL zijn er een heleboel andere Nederlandse invloeden op de Olympische Spelen in Tokio. Leverde Nederland bij de dressuur een jurylid, juryassistenten en de competition manager, bij het springen zijn Louis Konickx en Quintin Maertens actief betrokken.

In 2018 werd Louis Konickx door de FEI aangewezen om de functie van Technical Delegate op zich te nemen tijdens deze Olympische Spelen. Hij ziet er onder andere op toe dat de sport op het gewenste niveau bedreven kan worden, een van de belangrijkste rollen is het overleggen met de parcoursbouwer. In dit geval de Spaanse Santiago Varela.

“Fantastisch om hier te zijn”

Wie ook nauw samenwerkt met Santiago Varela is Quintin Maertens. Hij maakt in Tokio zijn eerste Olympische Spelen mee in functie. “Het is fantastisch om hier te zijn, en warm, vooral warm”, voegt Quintin Maertens lachend toe. Ondanks dat het zijn eerste Spelen zijn, is hij niet onbekend op grote kampioenschappen. “Ik ben werkzaam geweest bij het EK in Gotenburg en Rotterdam en op verschillende wereldbekerfinales. Je merkt wel dat er op de Olympische Spelen een andere sfeer is. Er is één proef per dag, op andere grote wedstrijden zijn er toch vaak drie of vier proeven per dag. Je voelt dat er een andere spanning hangt.”

Mooie venue

“Verder is het vrij rustig omdat er geen publiek is, dat is wel jammer. Maar toch valt het mee, misschien wennen we er ook wel aan met zijn allen na ruim een jaar weinig publiek. Ik denk ook wel dat het helpt dat de hele venue mooi en gezellig is, ook zonder publiek. Ik heb niet het idee dat het heel leeg is als je hier rondloopt. Dat hebben ze echt heel goed gedaan.”

Overal ogen

Je bent hier als assistent van de parcoursbouwer. Wat houdt dat in? “Santiago Varela is de hoofdparcoursbouwer, ons team bestaat in totaal uit 9 personen en wij proberen hem zo goed mogelijk te ondersteunen.” En wat doe je dan allemaal? “De piste is redelijk groot, dus je wilt overal mensen en ogen hebben om alles in de gaten te houden. We hebben een tekening met alle maten en afstanden. Eerst leggen we van iedere hindernis een balk neer. Dan gaat we meten en passen totdat het is zoals Santiago het wil hebben. Vervolgens komt er een Japanse ploeg helpen met het opbouwen van alle hindernissen. Naar mijn idee zijn zij ervaren en hebben ze er verstand van. Dat werkt wel plezierig, de enige uitdaging is dat zij niet allemaal Engels spreken. Daarom is fijn dat we met genoeg mensen zijn.”

Statistieken

Wat is jouw functie tijdens de wedstrijden? “Tijdens de wedstrijden houd ik alle statistieken bij. Zo houden we bij waar de fouten worden gemaakt en hoe veel galopsprongen er bijvoorbeeld worden gereden in de verschillende lijnen. Er zijn veel keuze afstanden, dus we houden dat van iedereen bij. Zo kunnen we voor de toekomst beter inschatten wat voor soort lijnen de moeilijkheid bepalen.”

Niets aan het toeval overlaten

Naast Quintin Maertens en Santiago Varela zijn er nog zeven personen betrokken bij het parcours. Wat is hun taak? “Als je in het parcours staat is vooral zorgen dat de mensen die de hindernissen opbouwen niets missen. Het wil wel eens gebeuren dat een safetycup half doorslaat of dat de muur is aangeraakt maar dat er niets valt, die moet je dan toch even nakijken. Al die kleine details die makkelijk over het hoofd worden gezien, zijn heel belangrijk om in de gaten te houden. Zij zijn dus eigenlijk de extra ogen in het parcours. Bij een evenement dat zo belangrijk is als de Spelen, wil je niets aan het toeval over laten”, besluit Quintin Maertens.


Bron: KNHS

Foto: Libby Law