Harrie Smolders: "Mijn paard heeft ook nog geen fout gesprongen deze week"

Harrie Smolders: "Mijn paard heeft ook nog geen fout gesprongen deze week"


De Nederlandse springruiters zijn op de vierde plaats geëindigd in de landenwedstrijd op de Olympische Spelen. Harrie Smolders had een belangrijke bijdrage aan dit resultaat met een sublieme foutloze rit. Na een zinderende barrage ging het goud verdiend naar Zweden en het zilver naar de Verenigde Staten. België pakte het brons.

Als tweede starter voor Oranje maakte Harrie Smolders met Bingo du Parc een geweldig debuut in de Olympische piste van Tokio. Smolders reed een ijzersterke foutloze ronde, nipt binnen de tijd. Teamgenoot Marc Houtzager vatte de rit van Harrie kort samen: “Zijn paard sprong voor een tien, Harrie voor een elf”.

De als reserve meegereisde combinatie deed daarmee goede zaken voor TeamNL. Met een tussentotaal van 9 strafpunten schoof het team van Rob Ehrens door naar de vijfde plaats.

“Die Zweden zijn in vorm omdat ze geen fout gemaakt hebben, maar mijn paard is net zo goed, die heeft ook nog geen fout gemaakt”, grapt Smolders tegenover de pers na afloop van zijn eerste rondje in Tokio. “Het was niet eenvoudig om hem zo direct in een finale te moeten starten, dat is toch de moeilijkste proef. Hij voelde de hele week al goed aan, maar het is als reserveruiter heel moeilijk plannen in dit format. Dat hij het dan zo goed doet is geweldig. Het kwam niet helemaal als een verrassing, want hij was al mee naar Wellington geweest. Daar heeft hij in de warmte bij kunstlicht ook een aantal vier- en vijfsterren proeven goed gelopen.”


Bron: KNHS

Foto: Libby Law