Stamboekkeuring De Steeg: Rijkelijk vloeiende punten

Stamboekkeuring De Steeg: Rijkelijk vloeiende punten

Bij MvM Horses in De Steeg vond vandaag een stamboekkeuring voor spring- en dressuurpaarden plaats. De juryleden kregen de nodige kwaliteit voor ogen.

Jury Wim Versteeg beoordeelde samen met Stan Creemers zes springpaarden, waarvan alle vier de driejarigen voorlopig keur werden. Twee oudere merries hadden allebei hun sporen in de sport al verdiend en aan alle eisen voldaan. Zij werden gepromoveerd tot elitemerrie. Wim: “Er waren in De Steeg niet veel, maar wel goede springpaarden. Twee driejarige merries sprongen voor 80 punten. Onder meer Ravenna van de Kraketonne. Een hele jeugdige dochter van Verdi, die opvallend lichtvoetig en met veel balans galoppeerde. In het springen toonde ze een goede beentechniek, veel lichaamsgebruik en goede reflexen. Daarbij lijkt heel voorzichtig.” Ravenna van de Kraketonne is gefokt en staat geregistreerd bij Spruyt Holding BV te Epe. Ze is geboren uit ster sportmerrie Dysitaire C van Wittinger VDL. In de moederlijn komen we meerdere internationale springpaarden tegen waaronder het 1.60m-paard Grunnerger Kwiebus (v. Ustinov).

Veel sport in de stam

Ook Rezy Viola scoorde 80 voor het onderdeel springen. Haar fokker/geregistreerde Bart Derksen uit Steenderen fokte tevens haar vader Liverpool. In Nederland heeft Liverpool 1.30m gesprongen en is in 2022 als zesjarige hengst verkocht naar Amerika. Zijn zoon Power Pool JR is goedgekeurd als dekhengst bij het KWPN. Als moeder van Rezy Viola staat te boek de keur sportmerrie Willemijn (v. Kojak). In de stam zit veel sport en er komen meerdere 1.60m-paarden uit voort, te weten Sebastian (v. Lux), Willemijn (v. Numero Uno) en de goedgekeurde hengst Michael (v. Zeus). Wim omschreef Rezy Viola als: “Een goed gemodelleerde merrie met een aansprekende voorhand die op een actieve manier galoppeert, met veel kracht en daarin ook zeer makkelijk kan changeren. Daarbij springt ze goed met het lichaam naar boven, toont een opvallende bascule en een fijne beentechniek.”

Twee keer 80/80

Bij de dressuurpaarden werd de plaats van Stan ingenomen door Luuk Smetsers. Achttien merries verschenen in de baan en hiervan werden er tien ster en kregen een uitnodiging voor de Centrale Keuring voor eventuele graadverhoging. Twee merries behaalden zowel voor hun exterieur als voor hun beweging 80 punten. Eén daarvan was Royalle Dior van de Markvallei (v. Fürst Dior). Wim lichtte toe: “Een jeugdige en heel rassige merrie met een fraai gevormde hals en goede schoft- en schouderpartij. Draven doet ze lichtvoetig en ruim en daarbij laat ze veel tact zien. Dit beeld zien we ook terug in de galop.” Royalle Dior van de Markvallei is gefokt bij Wendy Plomp in Tull en ’t Waal. Ze staat geregistreerd bij Robin Blaauwendraad in Dreumel en J. Robinson in Helsinki. Als moeder staat te boek J’aime Litchy van de Waalsehoeve, op haar beurt een kleindochter van de bekende Litchy (elite preferent prestatie sport v. Ferro). Zij is onder meer de moeder van de bekende Grand Prix-paarden Go Legend en Painted Black.

WK-paarden

De tweede 80/80-merrie Rikki Rava MD (v. Kjento) van f/g M. Dinnissen uit Beers werd door Wim omschreven als: “Een merrie met een aansprekend type en veel uitstraling. Ze beschikt over een fraaie voorhand en een sterke bovenlijn. Bewegen doet ze met veel kracht en gedragenheid. Ze laat daarbij een goede beentechiek zien. Ook toont ze in galop kracht en veel balans. Ze was wat te fris in de kooi en dat ging ten koste van haar lichaamsgebruik in stap.” Rikki Rava MD is geboren uit stermerrie Hendy Rava (v. Ferro), op haar beurt een dochter van de bekende Nendyrava (elite preferent prestatie sport v. Romancier). In de moederlijn komen we onder meer tegen Werava ofwel I.P.S. Welt All (v. Daimond Hit), die indruk maakte op het Wereldkampioenschap Jonge Dressuurpaarden onder Theo Hanzon. Alsmede Edy Rava (v. Lord Leatherdale) die voor € 210.000,- via de Excellent Dressage Sales werd verkocht en inmiddels op hoog niveau wordt uitgebracht en natuurlijk Giovanni v. Chippendale, de KWPN-goedkeurde hengst en topper van het verrichtingsonderzoek. Hij werd vijfde op het Wereldkampioenschap van Jonge Dressuurpaarden bij de zesjarigen met Franka Loos.



Bron: KWPN