KWPN 10 stermerries rijker na keuring in Vrouwenpolder

KWPN 10 stermerries rijker na keuring in Vrouwenpolder
Het merriekeuringsseizoen in Zeeland ging vandaag van start in Vrouwenpolder, waar acht dressuur- en twee springmerries het sterpredicaat verdienden. De Apache-dochter Iësta Utopia en Dream Boy-dochter Ilaya waren met tweemaal 80 punten het meest compleet.

Het was een frisse dag vandaag in Vrouwenpolder maar meerdere paarden wisten de juryleden toch op te warmen. In de dressuurrichting was er een goede kopgroep, aangevoerd door twee merries die zowel voor het exterieur als bewegen 80 punten verdienden, en toch ook een duidelijk ondereind. Van de 18 merries werden er acht ster verklaard. Bij de springmerries waren dat er twee van de vijf, die beiden 80 punten kregen voor het vrij springen.

Inspecteur Petro Trommelen beoordeelde de paarden samen met Dirk Reijne. Tot een opvallend paard bleek de Zeeuwse veulenkampioene van 2013 te zijn uitgegroeid: Iësta Utopia (Apache uit Vesta Utopia stb prok v.Democraat) van fokkers Annewien Buijze uit Dirksland en Jaap Casteleyn uit Hansweert. “Deze royaal ontwikkelde merrie heeft een sterk model, met goede bovenlijn en dito fundament. Ze beweegt goed naar boven, met veel afdruk en een goede techniek. Ook opvallend is dat ze veel zelfhouding heeft, en daarvoor hebben we haar -net als voor de draf- 85 punten kunnen geven”, licht Petro Trommelen toe. De genetisch interessante Ilaya (Dream Boy uit Papayja elite sport-dres pref prest v.Jazz) van fokker Carla Telussa Baas uit Oostkapelle en mede-geregistreerde Tim Coomans uit Oud-Beijerland verdiende eveneens het sterpredicaat met 80/80. Deze merrie is een halfzus van de Grand Prix-dressuurpaarden Udjang (v.Polansky) en Velvet WD (v.Polansky). “Deze goed ontwikkelde merrie heeft goede verhoudingen in haar model en een heel aansprekend front, met veel uitstraling. Met name in draf laat ze een goed achterbeengebruik zien, kan ze goed schakelen en ze beweegt met een aansprekende techniek.” Ook 80 punten voor het vrij bewegen, naast 75 voor het exterieur, kreeg de Negro-dochter Ival (uit Eval ster prok v.Ampère) van fokkers Marietje Kramer-van der Meer uit Oud-Beijerland en Yolande van Dijk uit Oosterland. Deze ruim voldoende langgelijnde en rassige merrie beweegt heel functioneel, waarbij ze goed kan schakelen en een goede beentechniek laat zien.

Beide ster verklaarde springmerries deden dat met een bovenbalk van 75/80. Allereerst de 1.69m metende Isarah van de Westerhoeve (Baltic VDL uit Silverado ster v.Indorado) van fokker Daphne Herinckx uit Dreischor. “Dit is een jeugdige, goed in het rechthoeksmodel staande merrie die enorm wist te overtuigen met haar springvermogen. Ze galoppeert lichtvoetig, springt met goede reflexen, veel gemak en souplesse. Voor het vermogen hebben we haar 90 punten gegeven, naast 80 voor de reflexen en techniek”, vertelt Trommelen. De vijfjarige Gisolde (Cantos uit Cisolde stb-ext prok v.Carolus II, fokker T. Goumans-Hermus uit Smakt) van Kees Minderhoud uit Koudekerke was eerder al met 75 punten voor het exterieur opgenomen in het stamboek en voegde daar in Vrouwenpolder 80 punten voor het springen aan toe. Deze rassige merrie beschikt over veel uitstraling en een aansprekend, correct model. Bij het springen heeft ze vanaf de eerste balk veel overzicht, springt ze goed in de parabool en toont ze zich heel voorzichtig. Daarbij valt ook het gemak en de macht positief op. Voor zowel de techniek als het vermogen verdiende deze Cantos-dochter 85 punten.

Alle resultaten van de keuring kan je hier terug vinden.