Deense pony verbannen voor leven nadat eigenaar tong gedeeltelijk amputeert!

Deense pony verbannen voor leven nadat eigenaar tong gedeeltelijk amputeert!

Een opmerkelijk verhaal... de Deense federatie heeft een dressuurpony verbannen voor het leven voor deelname aan nationale wedstrijden. De pony, Norlunds Vincente onderging een operatie waarbij de tong gedeeltelijk werd geamputeerd. De reden? De pony durfde in de ring met de tong uit de mond te rijden, hetgeen punten kostte oor de ruiter.

In een reactie aan TV 2 liet Mette Uldahl, veterinair adviseur van de Deense federatie weten dat dit een ernstige zaak is. "De tong is een vitaal orgaan voor het paard. Niet alleen voor het eten maar ook voor de communicatie met andere paarden. De pony is zo niet alleen zijn volle capaciteit om te eten ontnomen, maar ook zijn capaciteit om te communiceren."

In een reactie verdedigde de uitvoerende arts, Palle Brink de amputatie. Volgens de Zweed was de operatie noodzakelijk voor het verwijderen van een deel van dood weefsel dat een infectie veroorzaakte. 

De Deense federatie volgt die redenering niet en  gaat af op de sportieve voorgeschiedenis van de pony. Het is volgens de federatie ook een duidelijke inbreuk tegen de ethiek die eigenaren aan de dag dienen te leggen. 

bron : Eurodressage.com