Clooney 51: Van WK finalist naar Europees kampioen

Clooney 51: Van WK finalist naar Europees kampioen

Clooney 51 (v. Cornet Obolenksy) is de huidige Europees kampioen. En aangezien het EK van volgend jaar afgelast werd, kan hij zich alvast nog wat langer de Europees kampioen noemen. Maar welke weg legde de ruin van Martin Fuchs af onderweg naar de top? Een portret.

Clooney wordt in 2006 geboren in de fokkerij van Bernd Richter. De Cornet-Obolenksy zoon sprong tijdens zijn leven als jong paard vooral nationale en regionale wedstrijden in Duitsland. Hij viel hier alvast op in de rubrieken voor 5- en 6-jarige paarden. In april 2013, verschijnt hij voor de eerste keer op het internationale toneel met zijn toenmalige amazone Jana Wargers. De Duitse amazone debuteert hem op het internationale niveau tijdens een rubriek voor 7-jarige in Ebreichsdorf. Het duo springt hier meteen naar een veertiende plaats. In datzelfde weekend behalen ze een zevende plaats in de finale.

Enkele weken later keert het duo terug naar Ebreichsdorf waar ze opnieuw in de rubrieken voor 7-jarige paarden aan de start komen. Ze springen hier naar de vijfde, vierde en nog eens naar de vijfde plaats. In datzelfde jaar behalen ze ook in Balve (derde en zevende), in Sopot (zevende), in Spangenberg (vierde en zesde) en in Münster (vierde en zevende) mooie resultaten. Het duo komt telkens van start in de CSIYH1* rubrieken Clooney zijn kwaliteiten al opvallen. Ze besluiten dan ook eind september om naar het Wereldkampioenschap voor jonge paarden in Lanaken af te zakken, waar ze in beide kwalificaties nulrondes achter hun naam weten te schrijven. In die finale zullen ze uiteindelijk naar de zesde plaats springen. 

Dat Clooney uitzonderlijke kwaliteiten bezit, viel toen ook Martin Fuchs op want het zou meteen de laatste rit van Wargers met Clooney worden. Vanaf 2015 zal de Zwitser, met wie hij nu nog steeds op het hoogste niveau springt, in het zadel plaatsnemen. Ze maken meteen hun debuut op CSI5* niveau in Doha. Daar springen ze onder andere naar de tweede plaats in de Grand Prix van Al Shaqab. Ze zetten hun parcours in maart 2015 verder op de Toscana Tour in Arezzo waar ze in de eerste week naar de tweede en de derde plaats springen in de CSI3* competitie. Hierna reizen ze terug naar Noord-Europa waar ze tijdens de GCT van Parijs en de Nations Cup van Lummen aan de start komen. Ze behalen in die Nations Cup overigens een vijfde plaats. Andere mooie prestaties dat jaar zijn een vierde plaats in de CSI5* van Aken, de winst in de Nations Cup van St. Gallen, een eerste en tweede plaats tijdens het een CSI3* in Gorla Minore,  een tweede plaats in de Nations Cup van Hickstead, en verschillende top tien klasseringen in de CSI5*-W van Helsinki. Het eerste jaar van Clooney en Fuchs op het hoogste niveau is dus op zijn minst uitzonderlijk te noemen. 

Die goede tendens zet zich verder in 2016, waar het duo tijdens hun eerste wedstrijd in Basel meteen naar de zesde plaats springen. Ook in Zürich springen Fuchs en Clooney drie keer in de top tien. Het duo zal dat jaar aan verschillende Nations Cups deelnemen zoals die van La Baule, St Gallen en Rotterdam. Ze zullen dat jaar ook afzakken naar Rio om aan de Olympische Spelen deel te nemen. Tijdens de eerste dag, behaalt het duo daar een teleurstellende 27ste plaats. De tweede dag eindigen ze met een zesde plaats. Het duo zou uiteindelijk op een gedeelde negende plaats eindigen tijdens hun Olympisch debuut. In de finale van de Nations Cup in Barcelona maken ze dat jaar ook deel uit van het Zwitserse team dat naar de zesde plaats sprong.Dat jaar behalen ze nog onder andere een derde plaats in de World Cup van Verona en een vierde plaats in die van Stuttgart.

Andere hoogtepunten uit de carrière van Clooney zijn vierde plaats tijdens de World Cup finale van Omaha, een tweede plaats tijdens de World Equestrian Games in Tryon in 2018, een tweede plaats in de World Cup finale van Gothenburg in 2019 en natuurlijk zijn Europese titel in 2019. De inmiddels 14-jarige ruin was ook dit jaar weer Fuchs' eerste keuze voor de Olympische Spelen in Tokio en dat zal waarschijnlijk volgend jaar niet anders zijn. Fuchs en Clooney zijn misschien wel het prototype van een combinatie: ze zijn samen relatief onervaren op het hoogste niveau van start gegaan en 'are living the dream' aangezien ze van de ene klassering naar de andere springen.