Balou Du Reventon aka Cornet's Balou: Kenny zijn golden ticket naar succes

Balou Du Reventon aka Cornet's Balou: Kenny zijn golden ticket naar succes

Balou Du Reventon, één van de beste paarden van de Ierse ruiter Darragh Kenny, maakte vorig jaar enorm veel indruk. De Cornet Obolenksy hengst sprong van de ene CSI5* overwinning naar de andere. Maar welke weg heeft hij afgelegd naar de top? Een portret! 

De hengst werd geboren als Cornet's Balou in 2006, later zou zijn naam veranderd worden naar Balou du Reventon. Hij wordt ingeschreven bij Oldenburg en loopt als jong paard vooral nationale rubrieken in Duitsland.

In 2013 verschijnt hij als 7-jarige voor het eerst op het internationaal toneel met zijn toenmalige ruiter Liubov Kochetova. De eerste wedstrijd waaraan ze samen deelnemen, is die van Wellington. Ze komen hier aan de start van verschillende CSI2* rubrieken maar behalen geen noemenswaardige resultaten. Het duo springt in 2013 vooral op Amerikaanse bodem. Hun beste prestaties zijn een zevende plaats tijdens het CSI4* concours van Bridgehampton en een tiende plaats tijdens de CSI2* van Rockwoon ON. Balou springt aan het einde van dat jaar al 1m50 rubrieken en kan hier telkens goede resultaten neerzetten.

In 2014 blijft deze combinatie zich op het Amerikaanse continent in de kijker rijden. In februari springen ze in Wellington waar ze tijdens het CSI5*, CSI4* en CSI3* event actief zijn. In mei springen ze naar een negende plaats tijdens het CSI2* 1M45 van Calendon ON en ook in Rockwood ON behalen ze in juni een vierde plaats op dezelfde hoogte. Vanaf dan lijkt het duo echt goed vertrokken: de hoogte van 1m45 blijkt hen goed te liggen en ze eindigen in de maanden juni en juli dan ook nooit buiten de top vijf. 

In 2015 komt de dan 9-jarige Balou vaker van start op het hoogste niveau. In januari kan hij in het 1m50 van het CSI3* concours in Wellington naar een vierde en een achtste plaats springen. Hij doet het in juni ook erg goed in Tryon NC, een CSI4* concours, waar hij onder andere een tweede, derde, vijfde en een achtste plaats in de wacht sleept. Het duo zakt daarna af van Bromont CQ waar ze een vijfde plaats in de CSI3* Grand Prix behalen. Twee weken later behalen ze een vijftiende plaats in de CSI3* Grand Prix van Rockwood ON. In het najaar is Balou onder andere nog succesvol tijdens de CSI3* wedstrijd van Tryon waar hij met Kochetova naar de zesde plaats springt. 

In 2016 verschijnen Balou en Kochetova steeds vaker op het allerhoogste niveau en worden ook steeds succesvoller. In maart behalen ze een tiende plaats tijdens het CSI5* concours van Wellington, in april springen ze naar de achtste plaats tijdens de CSI5* Grand Prix van Wellington en ook in New York springt het duo in de spotlight. Tijdens de Wereldbeker van Bromont QC springen ze naar een derde plaats en ook in de wereldbeker van Washington in oktober kunnen ze een top tien klassering in de wacht slepen. Ze behalen ook een achtste plaats tijdens de CSI4* World Cup van Las Vegas. Het hoogtepunt van hun jaar is de overwinning in de CSI4* Grand Prix van Wellington in december.

Kochetova zal de hengst nog tot maart 2017 rijden, waarna Jorge Matte Capdevilla de teugels overneemt. Capdevila en Balou verschijnen voor het eerst in de ring in januari 2018, waar ze aan het CSI2* concours van Wellington deelnemen. Ze komen ook van start tijdens het CSIO4* van Wellington in februari, waar ze naar de achtste plaats springen. In april rijdt het duo zich opnieuw in de kijker in Wellington door in de CSI2* Grand Prix naar de achtste plaats te rijden. 

In mei 2018, komt Balou bij zijn huidige ruiter terecht. Kenny en Balou maken hun debuut tijdens de CSI3* competitie van Lexington waar het duo meteen naar de tweede plaats springt in het 1m45. Ook schrijven ze het 1m50 op hun naam. Vanaf dan gaat het snel voor het duo, ze springen naar de achtste plaats tijdens de CSI5* van Estoril, behalen twee keer de tweede plaats tijdens de CSI5* wedstrijd van Knokke, een vierde plaats tijdens de CSI5* van Londen en ze winnen de Sport Ireland Classic tijdens de CSI5* competitie van Dublin met het Ierse team. In Brussel rijden ze naar de derde en de negende plaats en in september behalen ze in Bonheiden de tweede plaats in de CSI3* Grand Prix. In Maastricht springen ze naar de vierde plaats in de CSI4* Grand Prix en in Genève behalen ze de derde plaats in de CSI5* Rolex Grand Prix. 

In 2019 zet het duo hun uitstekende vorm door. Ze springen naar de tweede plaats in de Grand Prix van Shanghai, behalen de vierde plaats tijdens de CSIO5* van Rome, winnen de Grand Prix van Knokke en voegen de week daarna een overwinning in de CSI5* Grand Prix van Chantilly aan hun palmares toe. In Londen winnen ze opnieuw een CSI5* 1m55 rubriek. In oktober maken ze deel uit van het Ierse team dat de Nations Cup van Barcelona won. Eind 2019 behalen ze een tweede plaats in de super Grand Prix van Praag en springen ze naar de negende plaats in de Rolex Grand Prix van Genève.