Peter van der Waaij: "Zwitserse Paardensport is meer dan alleen ruiters - het gaat over familie en vrienden"

Peter van der Waaij: "Zwitserse Paardensport is meer dan alleen ruiters - het gaat over familie en vrienden"

Met het begin van het eerste seizoen van de Longines League of Nations™ in februari, zullen we de komende weken nader ingaan op de 10 naties die zich hebben gekwalificeerd om deel te nemen en als eerste de nieuwe trofee in Barcelona op te tillen.

Vandaag kijken we naar Zwitserland...

Springen is een wijdverbreide discipline in Zwitserland, met ongeveer 340 nationale en een dozijn internationale evenementen die elk jaar worden georganiseerd. Deze populariteit wordt ongetwijfeld gestimuleerd door het succes van Zwitserse springruiters, die in 2021 triomfeerden als winnaars van de Longines FEI European Championships in Riesenbeck (Duitsland) en ook driemaal teammedaillewinnaars op de Olympische Spelen zijn.

Deze successen inspireren zowel nationale trots als aspiraties voor ruiters, in combinatie met het ethos van de Zwitserse Federatie dat optimale omstandigheden tot groot succes leiden. Men gelooft dat de basis voor latere overwinningen wordt gelegd met solide basisopleiding en op het niveau passende promotie van jong talent - een taak die rust op de capabele schouders van hun nieuwe chef d'Ă©quipe, de voormalige Nederlandse teamassistent Peter Van Der Waaij.

Van Der Waaij, die in januari Michel Sorg opvolgde, doet dit met enthousiasme en een diep gevoel van verantwoordelijkheid voor de rol, zeggende: "Het nieuwe format met vier ruiters in de eerste ronde en drie ruiters in de tweede ronde voegt een extra uitdaging toe en maakt het zeker niet gemakkelijker voor een chef d'Ă©quipe! Het kan leiden tot moeilijke beslissingen en het is moeilijk te voorspellen; we hebben in de loop der jaren vaak gezien dat het resultaat in de eerste ronde geen garantie is voor de tweede ronde. Het is een interessant nieuw aspect van het FEI Nations Cup-formaat, en fans zullen het zeer spannend vinden om te zien of hun land in de ranglijsten kan klimmen."

We vragen hem wat de Longines League of Nations™ betekent voor deelnemers, de sport en de fans.

Zwitserland staat bekend om precisie en vakmanschap. Hoe ziet u de Longines League of Nations™ als een kans om het Zwitserse streven naar excellentie en aandacht voor detail in de paardensport te benadrukken?

"Het Zwitserse team probeert altijd uit te blinken in de FEI Nations Cups en de pas gelanceerde Longines League of Nations™ zal een van de hoogtepunten van het seizoen worden. Omdat de competitie van 's werelds beste landen op zo'n hoog niveau staat, zal het Zwitserse team zich nog meer moeten richten op excellentie en detail voor deze shows. De Zwitserse ruiters hebben altijd volledige prioriteit gegeven aan de FEI Nations Cups en zullen dat blijven doen met de Longines League of Nations™."

Naar uw mening, wat betekent de oprichting van de Longines League of Nations™ voor de springsport?

"De Longines League of Nations™ zal de sport wereldwijd naar een ander niveau tillen, aangezien 's werelds toonaangevende landen tegen elkaar zullen strijden op drie verschillende continenten. Op deze manier kan een wereldwijd publiek worden bereikt en zullen springsportfans uit alle tien de deelnemende landen en meer enthousiast zijn om de wedstrijden te volgen. Voor ons team wordt het een zeer opwindend seizoen, aangezien onze thuisshow in St. Gallen deel uitmaakt van de serie en nog meer aandacht zal krijgen dan normaal, wat heel spannend zal zijn!"

Zwitserland heeft een hechte paardengemeenschap. Hoe plant u fans en jongere ruiters te betrekken bij de opwinding van de Longines League of Nations™ en zo een gevoel van eenheid en steun te bevorderen?

"Zwitserse Paardensport is meer dan alleen ruiters - het gaat over familie en vrienden, en zo benaderen we ook onze fans en jonge ruiters. Met St. Gallen als onderdeel van de serie wordt de Zwitserse paardensportwereld getrakteerd op een show van het allerhoogste niveau, waar 's werelds allerbeste landen tegen elkaar strijden. In St. Gallen zullen onze fans zich verenigen en vragen we iedereen om de Zwitserse rode kleur met trots te dragen!"




Bron: FEI (Georgie Roberts)