Belgische springjeugd is drie kampioenen rijker

Belgische springjeugd is drie kampioenen rijker

Afgelopen weekend werd in het Belgische Neeroeten het Nationaal Kampioenschap voor Scholieren, Junioren en Your Riders verreden.Het kampioenschap Young Riders werd gewonnen door Boy Adrian van Gelderen. Terwijl bij de Junioren trok Jef Wellens de titel na zich toe in de eerste omloop van de finale door fouten van de titel-favorieten. De eerste titel van de dag ging naar Emilie Conter die feilloos de titel weet te behalen in de Warre.


Met 16 ruiters, waarvan 4 foutloze combinaties, ging zondag ochtend de finale voor Scholieren van start op het Belgisch kampioenschap in Neeroeteren. Tijdens de eerste ronde wisten daarvan enkel Emilie Conter (Fragile van 't Paradijs) en Alexander Housen (Elando van de Roshoeve) foutloos te blijven. Zowel Maartje Verberckmoes (Wunderebar HH) als Thibault Philippaerts (Lajolie 3) kregen 4 strafpunten tijdens die eerste ronde.

Na de tweede ronde bleven Conter en Housen ook foutloos, dus een barrage moest uitmaken wie de winnaar werd. Housen zette meteen een snelle tijd neer, maar uiteindelijk was het Conter die net is sneller was. Conter op 1, Housen op 2 en Verberckmoes op 3. Dat is het eerste podium vandaag van de Belgische jeugdkampioenschappen.
Thibault Philippaerts en Thibeau Spits vervolledigden het podium.

Bij de Young Riders waren er op de laatste dag nog negen combinaties die voor aanvang van de finale op nul strafpunten. Maar na de eerste ronde wisten enkel Gilles Thomas (Conaro) en uittredend kampioen Jeroen De Winter (Gretel S) foutloos te blijven. Zoe Conter (Uberlina K) en Boy Adrian van Gelderen (Be Cool) kregen één strafpunt voor tijd.
Maar tijdens de tweede ronde gingen zowel De Winter als Thomas in de fout op de dubbelsprong en deden Conter en van Gelderen het wel foutloos. Zo kregen we een barrage om de eerste plaats tussen de combinaties met 1 strafpunt en een barrage om de derde plaats tussen drie met 4 strafpunten. Van Gelderen won de barrage om het kampioenschap, hij bleef foutloos in zijn barrage, terwijl Conter een fout kreeg. Thomas won de barrage om de 3e plaats. Neal vanderwegen en Jeroen De Winter werden 4e en 5e.

[caption id="attachment_63486" align="aligncenter" width="625"]Podium Podium Young Riders[/caption]

Aan het einde van de middag er gestreden om het kampioenschap bij de Junioren. Voor aanvang van de finale stond Pieter Kenis met Grey van de Castanoschans aan de leiding, maar hij kreeg net als de andere favorieten springfout(en) in de eerste omloop. Kenis kreeg 8 strafpunten, zijn dichtste achtervolger Vicky van de Poel kreeg er eveneens 8 met Chablie. Zo kwam Jef Wellens (Carefull Z van 't Hofterryckel) aan de leiding te staan, al kreeg hij in de eerste ronde ook wel 4 strafpunten.


Na de tweede ronde bleef Wellens zijn leiderspositief vasthouden. Hij won de gouden medaille en volgt zo Eleonore Lambilliotte op die afwezig was wegens examens. Zilver voor Cassandra Braeckmans en brons voor Pieter Kenis.
Yoeri Braems en Quinten Bradt werden 4e en 5e.

Na afloop was er ook nog het "traditionele" kampioen eren en in de waterbak gooien. Of als je in België woont, de beek! Kijk hier voor onze foto special

[caption id="attachment_63506" align="aligncenter" width="625"]Podium Podium Junioren[/caption]