Van Asten boekt droom zege in Rolex Grand Prix van Den Bosch

Van Asten boekt droom zege in Rolex Grand Prix van Den Bosch
In De Brabanthallen van Den Bosch werd zonet het hoogtepunt van het weekend afgewerkt: De 1,60m Rolex Grand Prix. 40 combinaties kregen een erg pittige basisomloop voorgeschoteld en even leek het erop dat geen enkele combinatie de nul op de teller zou kunnen houden. Uiteindelijk zorgde Wout-Jan van der Schans voor de verlossing: hij sprong een foutloze ronde met zijn KWPN ruin Captown (v. Oklund) en werd zo de eerste ruiter die zich kwalificeerde voor de barrage. Toen de Italiaan Lorenzo de Luca even later ook een foutloze ronde liet optekenen was het Brabantse publiek zeker van een barrage.

Uiteindelijk slaagden er zeven combinaties in zich te kwalificeren voor de ultieme ontknoping. Als eerste nulronde moest Wout-Jan Van der Schans als eerste de ring in. Hij legde de druk op de andere ruiters meteen erg hoog door met Capetown een foutloze barrage te springen in 40,51 seconden. Deze tijd leverde hem uiteindelijk een tweede plaats op. Lorenzo de Luca was de tweede ruiter die mocht aantreden in de barrage. Hij ging met Ensor de Litrange LXII (v. Nabab de Reve) vol voor de overwinning, maar zijn 13-jarige ruin tikte één balk in uit te lepels. Hij finishte in 39,75 seconden eindigde zo als snelste vierpunter op de vierde plaats.

"Afgelopen donderdag was ik niet uitgenodigd voor de Jumping Legends. Dus moest het vandaag maar gebeuren" grapte de nummer twee in de Rolex Grand Prix. "Als eerste starter wou ik wel een goede foutloze rit neer zetten. "

Ook Marc Houtzager trad aan in de barrage met Sterrehof's Calimer (v. Quidam de Revel). Hij was de tweede Nederlander die de piste betrad en meteen werd duidelijk dat ook hij op de overwinning gebrand was. Uiteindelijk bleek zijn tijd van 41,11 seconden net te traag om van der Schans van de troon te stoten. Ook voor Houtzager was er echter een mooie top drie klassering: zijn tijd leverde hem en zijn KWPN ruin een mooie derde plaats op.

"Ik was heel blij met de eerste ronde. In de barrage voelde Calimero iets onrustiger. Dus nam ik wat extra tijd. Hij is nog maar 10-jaar en daarom heb ik misschien niet alles gegeven. Maar ik ben enorm tevreden"

De laatste Nederlander die mocht aantreden in de barrage was Leopold van Asten. Van Asten nam alle mogelijke risico's met de KWPN ruin VDL Groep Zidane N.O.P. (v. Heartbreaker) en het lot was hem goed gezind toen hij de voorlaatste hindernis kort aantikte. In de laatste rechte lijn naar de Rolex stijl nam hij alle mogelijke risico's en finishte in 39,29 seconden wat hem een fenomenale overwinning opleverde.

"Ik hoop dat dit een voorbode is voor de Werldbeker finale" zei Leopold tegen de pers na zijn overwinning. Alles kwam dit weekend samen voor de ruiter op de 50e editie van Indoor Brabant.

"Het hele seizoen hadden we elke keer zo een balkje. Maar het gevoel met Zindane was elke keer super. Vandaag paste alles wel in elkaar. Wim werd gisteren al paardenman van het jaar. En nu winnen we de Grote Prijs hier thuis. Mooier kan het niet!"

De top vijf werd vervolledigd door de Franse topruiter Kevin Staut. Ook hij was goed op weg met zijn Olympisch paard Reveur de Hurtebise HDC (v. Kashmir van Schuttershof) maar een springfout verwees hem naar de vijfde plaats.

Klik hier voor alle resultaten.