Snelheidsduivel Emanuele Gaudiano wint GCT Grand Prix Monaco

Snelheidsduivel Emanuele Gaudiano wint GCT Grand Prix Monaco
Het was een fascinerende Longines Global Champions Tour Grand Prix van Monaco, gepresenteerd door Sapinda, met snelheidsduivel Emanuele Gaudiano (ITA) en zijn indrukwekkende schimmel Caspar 232. Zij gingen er uiteindelijk met de hoogste eer vandoor na een ongelooflijke barrage met negen combinaties. Over wat het betekent om een LGCT Grand Prix te winnen zij een opgetogen Emanuele: “Het voelt altijd goed om een Grand Prix te winnen, maar om een Global Champions Tour Grand Prix te winnen is fenomenaal.” Landgenoot Piergiorgio Bucci (ITA) was goed voor het zilver met zijn paard Casallo Z, de derde plaats was voor de Zweedse ruiter Rolf-Göran Bengtsson met Casall ASK.

Christian Ahlmann (DLD) blijft de leiding houden in het algemeen klassement met zijn score van 209 punten. Maar Edwina Tops-Alexander (AUS) zit hem op de hielen met 169 punten, en Rolf-Göran Bengtsson (SWE) zit daar maar een heel klein stukje vanaf met 160 punten. De wegstreep-scores komen nu in het spel. De acht beste resultaten tellen en met nu nog zes edities te gaan belooft het een spannende strijd naar de eindstreep te worden.

De Grand Prix vond plaats in de tegenwoordigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Albert II van Monaco en andere koninklijke gasten zoals Koningin Noor van Jordanië, Prinses Caroline van Monaco, dochter Charlotte Casiraghi en Princess Beatrice van York. Prominente gasten uit de zakenwereld zoals Anuncio Ortega waren getuige van de Tour en met hem een keur aan gasten van de high society uit de hele wereld. Prins Albert werd bij de prijsuitreiking vergezeld van de voorzitter van het bestuur Lars Windhorst van Sapinda.

Luc Musette legde de lat hoog in de eerste ronde van de competitie. Genesteld tussen de superjachten en de pitstraat van het Formule I circuit verschenen 42 combinaties in de ring in het hartje van het prinsdom. Gade geslagen door gepassioneerde fans slaagden een aantal grote namen er niet in om de tweede ronde te bereiken. LGCT-leider Christian Ahlmann(DLD) was een van de verrassende uitvallers met zijn opvallende hengst Colorit die een balk uit de lepels tikte met vier strafpunten als resultaat.

Achttien ruiters keerden terug op de zandpiste voor de tweede ronde. Het parcours was technisch met scherpe wendingen en moeilijke afstanden die de ruiters uitdaagden. Zowel Scott Brash (DLD) als Laura Renwick (GBR) werden uitgeschakeld in de dubbelsprong waarin ze een balk lieten vallen. Rolf-Göran Bengtsson en de 17 jaarj oude Casall lieten in de kleine piste hun ervaring en moed zien. John Whitaker (GBR) liet een prachtig parcours zien met zijn merrie Ornellaia die hem in een leidinggevende positie bracht voor de barrage met Nicola Philippaerts (BEL), Jerome Guery (BEL) en Emanuele Gaudiano (ITA) in zijn kielzog. De laatste ruiter David Will (DLD) reed een echte Formule 1-race maar op de laatste hindernis tikte de vosmerrie Mic Mac een balk uit de lepels waarmee de combinatie geëlimineerd werd voor de barrage.

Negen combinaties gingen van start in de barrage met Janne-Friederike Meyer (DLD) en Chuck 27 als eerste starters. Ze zetten een tijd neer van 40.51 seconden. Maar onmiddellijk verkeerde de barrage in een hogere versnelling. Rolf Göran-Bengtsson haalde maar liefst twee volle seconden van die tijd af en stopte de klok op 37.95 seconden. De volgende was Emanuele Gaudiano (ITA) met Casper 232.  Scherp wendend en groot galopperend finishten zij in 36.64 seconden. Zijn landgenoot Piergiorgio Bucco (ITA) en Casallo Z deden hun uiterste best die tijd te verbeteren maar moesten genoegen nemen met een tijd van 37.37 seconden. Jerome Guery (BEL) en Alicante leken ongelooflijk snel maar de galoppade naar de laatste hindernis was teveel voor de schimmelhengst en hij weigerde. De laatste ruiter, John Whitaker (GBR) kwam binnen met Ornellaia. Hij nam een aantal moedige korte routes en hield het publiek op het puntje van de stoel maar ze konden de tijd van de top drie niet evenaren en werden uiteindelijk vierde.

Kijk hier voor alle resultaten.