Canada wint Nations Cup van Spruce Meadows: "Waarschijnlijk één van de laatste wedstrijden van Fine Lady op dit niveau"

Canada wint Nations Cup van Spruce Meadows: "Waarschijnlijk één van de laatste wedstrijden van Fine Lady op dit niveau"


Het Canadese Show Jumping Team won de $600.000 BMO Nations' Cup die zaterdag 11 september werd gehouden op het CSIO5* Spruce Meadows 'Masters' toernooi in Calgary, AB, voor de derde keer in de geschiedenis van het evenement.

Erynn Ballard, Tiffany Foster, Eric Lamaze, en Amy Millar leidden Canada naar de overwinning op vier andere teams. Met reisbeperkingen als gevolg van de COVID-19 wereldwijde pandemie, nog verergerd door de verschoven Olympische Spelen in Tokyo en de Europese Kampioenschappen die weken voor het Spruce Meadows 'Masters' toernooi van dit jaar plaatsvonden, was het startveld kleiner in aantal maar dat betekende niet dat er niet op het hoogste niveau gestreden werd.

Canada, Ierland, Mexico en de Verenigde Staten werden allen uitgenodigd om een tweede team naar voren te schuiven, maar alleen Canada maakte van die gelegenheid gebruik. Het was echter Canada's topteam dat de overwinning veiligstelde met een totaal van acht fouten in twee ronden tegenover de Verenigde Staten met 15 fouten. Het Canada 2-team werd nipt derde met 16 fouten, terwijl Mexico vierde werd met 32 fouten. Ierland sloot de top vijf af met 44 fouten.

Aan het einde van de openingsronde stond Canada 1 bovenaan het klassement met slechts één tijdfout. De paarden en ruiters namen hun vorm mee naar de tweede ronde en nadat de eerste drie ruiters hadden gesprongen, hoefde laatste ruiter Lamaze niet meer terug te komen want Canada 1 had de overwinning al binnen.

Foster, 37, uit North Vancouver, BC, sprong als lead-off ruiter foutloos in de eerste ronde, maar kreeg, zoals zoveel andere deelnemers aan de landenwedstrijd, een tijdfout wegens het overschrijden van de toegestane tijd van 82 seconden. In de tweede ronde kreeg Foster een fout  plus een tijdfout op Northern Light, een 10-jarige Zweeds Warmbloed merrie (Plot Blue x Contender) die ze bezit samen met met Artisan Farms LLC.

Ballard, 40, uit Tottenham, ON, straalde vaardigheid en vertrouwen uit door de enige dubbel foutloze prestatie van de dag neer te zetten. Met Jack van't Kattenheye, een 11-jarige Belgisch Warmbloed ruin (Diabeau x Canadian River) van Lindemann Barnett Sporthorses, overwon Ballard een dramatisch moment in het open water in de openingsronde om voor haar land te presteren. Ballard maakte ook deel uit van het Canadese team met Robin Van Roosendael toen Canada zijn eerste BMO Nations Cup-titel won in 2006.

Millar, 44, uit Perth, ON, liet ook alle rails op hun plaats liggen tijdens de twee rondes van de competitie, maar werd gepakt door de krappe toegestane tijd. Aan boord van Truman, een 12-jarige Selle Français-ruin (Mylord Carthago x Kolibri) van Millar Brooke Farm Ltd. en Overlund, kreeg Millar één tijdfout in de openingsronde en twee tijdfouten tijdens haar tweede rit rond de internationale ring.

Lamaze, 53, uit Wellington, FL, was de laatste voor Canada en leverde een foutloze prestatie met zijn 2016 Olympische Rio bronzen medaille partner Fine Lady 5, een 18-jarige Hannoveraanse merrie (Forsyth x Drosselklang II) eigendom van Artisan Farms LLC en Torrey Pines Stable. Daardoor hoefde het Canada 1-team in de openingsronde maar één tijdfout te incasseren. Met zeven fouten toegevoegd in de tweede ronde door Foster en Millar, was Canada's score van acht fouten al zeker van de overwinning, waardoor Lamaze geen reden had om terug te keren.

"Hoe geweldig dat ze in staat was om een goede prestatie neer te zetten in haar laatste ronde rond deze mooie arena," zei Lamaze, die heeft aangegeven dat Fine Lady 5 binnenkort zal worden teruggetrokken uit de internationale competitie. "De meisjes deden het geweldig vandaag; ze reden allemaal geweldig en zorgden ervoor dat ik mijn 18-jarige merrie niet hoefde te springen in de tweede ronde. Het was een beetje emotioneel voor mij om vandaag de ring te verlaten; er zijn veel herinneringen aan een heleboel mooie overwinningen met haar hier."




Bron: Persbericht