Harrie Smolders: "Bij mijn Amerikaanse studenten werk ik eerst op intuïtie... cijfers kennen ze immers al."

Harrie Smolders: "Bij mijn Amerikaanse studenten werk ik eerst op intuïtie... cijfers kennen ze immers al."

De heren van de VLOG Twee man & een paardenkop hebben een tussenstop gemaakt bij Harrie Smolders. "Mijn taak was altijd de paarden beter maken en op termijn ook studenten, zo zijn Amerikaanse studenten bij mij gekomen."

"Het verschil met de Amerikanen is dat het een volledig andere cultuur is. Ze zijn groot gebracht met nummers. De trainers maken de studenten afhankelijk van hen. De Amerikaanse trainer haalt de intuïtie van de ruiter weg, dat uit zich wanneer het dan verkeerd gaat in het parcours." vertelt Smolders. "Een goede ruiter kan beiden. Hij weet hoeveel passen een meter is maar kan ook meteen anticiperen als er een verkeerde situatie zich voordoet. Het probleem in Amerika is dus vaak dat er slechts één iets ontwikkeld is, namelijk de passen afpassen."

"Als ik de nieuwe studenten zeg van onder de 1.40m passen het parcours niet af, vallen ze al van de stoel." lacht Smolders. "Ik zeg dan steeds je kijkt er enkele en zoekt dan paard met ongeveer de zelfde galoppas en probeert zo je parcours uit te stippelen. Zo probeer ik hen intuïtie te ontwikkelen." vertelt de Nederlander.

"Uiteraard is dit een schok, maar na termijn zie je dat de herhaling de prestaties verbetert." Louis de Cleene vult snugger aan; "Herhaling is de moeder van de wetenschap!"

bron: Equnews/ 2Man & Paardenkop