Christian Ahlmann en Mandato van de Neerheide: "De Spelen in Parijs zijn een belangrijk doel"

Christian Ahlmann en Mandato van de Neerheide: "De Spelen in Parijs zijn een belangrijk doel"

De ervaren ruiter Christian Ahlmann uit Duitsland maakt zich op voor zijn achtste optreden op de prestigieuze Longines FEI Jumping World Cup™ Final, een wedstrijd waarin hij in 2011 zegevierde. Dit keer zal Ahlmann samenwerken met de indrukwekkende Mandato van de Neerheide, de hengst waarmee hij een plek in de finale heeft verdiend. Terwijl hij zich voorbereidt op het evenement van dit jaar, blikt Ahlmann terug op het afgelopen jaar en kijkt hij vol verwachting uit naar de uitdagingen die komen gaan.

Terugkijkend op het afgelopen jaar, ben je ver gekomen sinds je ongeluk en nu sta je op de 32e plaats in de Longines Ranking, een opmerkelijke prestatie en een bewijs van je veerkracht en vaardigheden. Kun je ons een overzicht geven van je seizoen en vertellen over je paarden die hebben bijgedragen aan je succes?

Christian Ahlmann: "Vorig jaar bracht zijn uitdagingen met zich mee, en dat is nog zacht uitgedrukt. Met tegenslagen zoals valpartijen met breuken tot gevolg en paarden die geblesseerd raakten, waren er veel hindernissen te overwinnen. Het kostte wat tijd om weer op gang te komen, weer helemaal fit te worden en weer op te krabbelen. Maar nu lijkt alles weer op het juiste spoor te zitten, en ik ben vastbesloten om het zo te houden."

Te midden van deze beproevingen kwam Mandato van de Neerheide naar voren als een opvallende performer, met overwinningen waaronder de Longines FEI Jumping World Cup™ in Mechelen, waarbij hij alle benodigde punten voor de FEI World Cup™ Finale verzamelde", deelt Ahlmann.

"Bovendien heeft Ottorongo Alpha Z aanzienlijke vooruitgang geboekt, zich ontwikkeld van een beginner tot een respectabele Grand Prix-kandidaat. De paarden van Alexandra Thornton, Blueberry en Classic Dream, hebben ook opmerkelijke bijdragen geleverd, uitblinkend in wedstrijden in Saoedi-Arabië en andere Midden-Oosterse bestemmingen, waarbij met name de prestaties van Blueberry cruciaal waren voor het winnen van de League of Nations in Abu Dhabi."

Je behaalde de overwinning op de FEI World Cup™ Finale in Leipzig terug in 2011. Hoe plan je de komende wedstrijd in Riyadh aan te pakken?

Christian Ahlmann: Mandato van de Neerheide is een hoeksteen van mijn recente successen geweest, hij is gestaag aan het stijgen en ik geloof dat we samen het potentieel hebben om uit te blinken en te streven naar topplaatsen tijdens het hele evenement.

Je hebt in het verleden de kans gehad om Riyadh en andere Midden-Oosterse bestemmingen te verkennen. Kun je je inzichten en ervaringen delen over de paardensport in deze regio en de evolutie ervan in de loop der tijd?

Christian Ahlmann: Mijn perspectief op de regio is onmiskenbaar positief, vooral wat betreft het groeiende aantal ruiters. Toen ik in december in Riyadh concurreerde, merkte ik een aanzienlijke uitbreiding in de deelname op. Voorheen zagen we internationaal een beperkt aantal topruiters met sterke paarden die op het hoogste niveau concurreerden, in staat om prestigieuze evenementen zoals de FEI League of Nations of zelfs olympische medailles te winnen. Maar deze groep was relatief klein.

Spring naar recentere tijden, en dit landschap is drastisch veranderd. De paardengemeenschap in het Midden-Oosten is gegroeid, vooral op lokaal niveau. Meer ruiters hebben zich bij de rangen gevoegd, en dit was duidelijk tijdens mijn bezoek aan de shows in Riyadh afgelopen december. De klassen op lager niveau zagen een aanzienlijke toename van deelnemers in vergelijking met voorgaande jaren. Op dezelfde manier hadden de shows in de VAE in januari startlijsten die wedijverden met die in Europa, wat een zeer competitieve paardensportscene laat zien.

Deze toename van de deelname is een ongelooflijk positieve indicator. Het weerspiegelt niet alleen de groeiende populariteit van de sport, maar ook de diepgewortelde passie en toewijding van de betrokkenen. Mensen in de regio omarmen de uitdagingen, tonen een oprechte liefde voor zowel de sport zelf als de betrokken paarden.

Paardrijden lijkt een familieaangelegenheid voor je te zijn, met je zoon en dochter die ook rijden. Hoe ziet een typische dag eruit in het huishouden van Ahlmann als het gaat om rijden en trainen?

Christian Ahlmann: Mijn zoon Leon is 11 jaar oud en mijn dochter Ella is 4 jaar oud. Leon heeft paardrijden omarmd als een reguliere activiteit, inclusief deelname aan ponywedstrijden. Hij weet zijn schoolverantwoordelijkheden en andere verplichtingen in balans te brengen en slaagt erin om drie of vier keer per week te rijden. We trainen vaak samen, en ik vind het geweldig om zijn vooruitgang te volgen.

Ella is ook een paardenfan en is regelmatig op de manege. Ze rijdt ook aan de longe en heeft al aan wedstrijden meegedaan. De tijd zal uitwijzen of ze Leon zal vergezellen en uitstapjes naar wedstrijden een echt gezinsaangelegenheid zullen worden.

Met Riyadh als focuspunt van dit seizoen, wat zijn je doelen na de Longines FEI Jumping World Cup™ Finale? Op 49-jarige leeftijd en met de Big Five in het vooruitzicht later dit jaar, zijn er persoonlijke mijlpalen die je met ons wilt delen?

Christian Ahlmann: Aangezien dit een olympisch jaar is, richt onze focus zich natuurlijk op het grote podium van Parijs. Ik ben actief bezig met kwalificatie en streef ernaar om onze plaats te verzekeren tussen de elitecompetitoren. En natuurlijk biedt de FEI World Cup™ Finale een uitgelezen kans om onze vaardigheden te tonen op het hoogste niveau van de sport, en ik ben volledig toegewijd om er het beste van te maken.

Dus ja, onze planning draait om de FEI World Cup™ Finale, waarna we zullen strategiseren voor de komende toernooien. De Olympische Spelen springen eruit als een belangrijk doel, en onze weg omvat deelname aan prominente evenementen zoals de Global Tour, waar ik een consistente aanwezigheid zal behouden. Op dezelfde manier richten we ons op selecte FEI League of Nations waarvoor ik genomineerd ben, hoewel definitieve beslissingen afhangen van mijn huidige vorm en prestatietraject.

Ondanks de uitdagingen van het afgelopen jaar, waaronder blessures die zowel mijzelf als mijn topaard Dominator 2000 Z hebben getroffen, blijf ik toegewijd aan mijn sportieve ambities. Samenwerking met betrouwbare partners is cruciaal om significante mijlpalen te bereiken, en hoewel hindernissen onvermijdelijk zijn, pakken we ze actief aan met optimisme.

Leeftijd is geen belemmering voor mijn doelen van uitmuntendheid op het hoogste niveau van het rijden. Ik blijf vasthouden aan mijn sportieve doelen, niet alleen voor dit jaar, maar ook voor de toekomst, en zorg ervoor dat leeftijd mijn vastberadenheid om uit te blinken en op het hoogste niveau van de paardensport te blijven concurreren, niet in de weg staat.



Bron: Persbericht