Welke achterbeen bescherming mag nu wel of niet in 2021?

Welke achterbeen bescherming mag nu wel of niet in 2021?

Gisteren maakten we bekend dat het FEI de jumping regels aanpast voor 2021. Daarin wordt uniform een aantal peesbeschermers verboden. Maar welke peesbeschermers? We geven alle opties en voorbeelden.


Lees ook: Philippe Le Jeune: "Belangrijk dat paarden soms hoofd kunnen leegmaken...


Voor jonge springpaarden (vijf -tot achtjarige paarden) zijn enkel achterbeen beschermers toegelaten met een beschermlaag aan de binnenkant. De maximale binnenafmeting is 16 centimeter. De breedte van de 'strap' (sluiting) moet minimaal 5cm zijn. Er mogen geen drukpunten of oneffen oppervlakte aanwezig zijn aan de binnenkant van de beschermer. Schapenvacht is wel toegelaten.

Voorbeeld: VEREDUS YOUNG JUMPER

Voor jonge springpaarden mag een verlengde bescherming onder de kogel enkel en alleen als deze bescherming van een zacht, flexibel materiaal is gemaakt. Deze verlenging van de basisbeschermer wordt niet bijgemeten bij de eerder vermeldde 16 cm.

Voorbeeld: VEREDUS YOUNG JUMP X PRO

Voor alle andere paarden zijn de achterbeen beschermers voor jonge springpaarden toegelaten. Bij oudere paarden mag de sluiting uit zowel velcro als punt of schuifsystemen bestaan. Bij jonge paarden enkel velcro. De maximale afmeting is bij paarden ouder dan 8 jaar, 20 centimeter. Dit wordt gemeten op het langste punt. 

Bij velcro sluitingen met dubbele laag moet de binnenkant elastisch zijn. Voorbeeld: VEREDUS TR PRO REAR.

Het zelfde principe is van toepassing bij de andere beschermers. Belangrijk alle sluitingen moeten dezelfde richting volgen.