Nederlandse vierspanteam wint Landenwedstrijd Saumur

De landenwedstrijd in het Franse Saumur is gewonnen door het Nederlandse vierspanteam, bestaande uit IJsbrand Chardon (Schipluiden), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Varsseveld). Als kers op de taart werd De Ronde individueel tweede na een super spannende vaardigheidsproef. Hij werd op het podium geflankeerd door wereldkampioen Boyd Exell (Australië) en Europees kampioen Michael Brauchle (Duitsland).

Op de viersterrenmenwedstrijd in Frankrijk verschenen maar liefst 28 vierspannen aan start. De wedstrijd heeft een geweldige entourage en kenmerkt zich door een zware, selectieve marathon met heuvels, bruggen, waterpartijen en technische hindernissen. Daarmee wordt het gezien als een goede graadmeter in de aanloop naar het wereldkampioenschap in Breda (31 augustus t/m 4 september 2016).
In de dressuur kwam het Oranjeteam al direct op voorsprong. De proeven van Theo Timmerman (42,12) en IJsbrand Chardon (42,65) waren goed voor het tweede en derde resultaat. Regerend wereldkampioen Boyd Exell (Australië) reed de winnende proef en werd met 33,39 strafpunten extreem gewaardeerd. Hiermee nam hij in het individuele klassement gelijk een grote voorsprong. Koos de Ronde stond na dressuur vierde en kreeg 48,73 strafpunten voor zijn verrichting.

Veel balletjes
De marathon was zwaar en voorzien van zeer veel afrijdbare elementen, die veelvuldig vielen en dus strafpunten opleverden. Exell liet ze allemaal liggen en was nog het snelst ook, waardoor zijn voorsprong nog groter werd. De Duitsers Michael Brauchle en Georg von Stein reden ijzersterk en brachten daarmee het Duitse team dichterbij de Nederlanders die na het tweede onderdeel nog steeds aan de leiding gingen. Koos de Ronde reed van hen de beste marathon (vierde) en ondervond naast twee afgereden balletjes geen grote problemen. ‘Iedereen had wel wat in deze marathon,’ zegt De Ronde. ‘Er lagen extreem veel balletjes op de palen die makkelijk vielen en naast die twee ballen heb ik ook nog een keer een volte moeten rijden. Kijk, wij moesten er vol voor gaan om zo hoog mogelijk te eindigen, maar Exell kon zonder druk de marathon rijden. Volgens mij was hij de enige die nergens problemen had.’

Spannend slot
Na de marathon was het verschil tussen de Nederlanders en de Duitsers verkleind naar nog geen elf punten. Door zijn uitstekende marathon was De Ronde opgeklommen naar de derde plek. Georg von Stein had zich tussen de Ronde en Exell genesteld en Brauchle stond op het minimale verschil van 0,01 strafpunt achter De Ronde. IJsbrand Chardon reed een foutloos vaardigheidsparcours en direct na hem liet ook Theo Timmerman alle balletjes liggen. Timmerman kreeg alleen 0,75 aan tijdfouten. Daarmee was de Nederlandse teamoverwinning zeker. Michael Brauchle voerde de druk op en reed ook foutloos. Koos de Ronde kon zich voor een goede individuele klassering geen fout permitteren. ‘Ik wist wat de anderen hadden gedaan. Als ik er een bal af zou rijden zou ik individueel naar de zesde of zevende plek zakken.’ De Ronde hield het hoofd koel en reed foutloos binnen de tijd. ‘Het liep met losrijden gelijk lekker en ik heb gefocust op mijn span en het parcours.’ verklaart hij zijn nulrit. Georg von Stein reed er vervolgens een balletje af, waardoor het geen brons, maar zilver werd voor De Ronde. Exell won met één afgeworpen bal de wedstrijd.
Het Nederlandse team steekt dus in ijzersterke vorm en bereidt zich na deze overwinning voor op de volgende landenwedstrijd in Aken, medio juli.

Overige rubrieken
Bij de enkelspannen was er ook een landenwedstrijd. Slechts twee landen hadden een team op de been: Nederland en Frankrijk. Van het begin af aan gingen de Fransen aan de leiding. Het Nederlandse team bestond uit slechts twee rijders. Regerend Nederlands kampioene Saskia Siebers (Maarheeze) en Jacqueline de Groot (Oostvoorne). Siebers begon de wedstrijd met de overwinning in dressuur. Na een goede marathon en één afgeworpen bal in de vaardigheid werd zij derde in de eindrangschikking. De Française Marion Vignaud won en hielp daarmee ook het Franse team aan de overwinning. De Groot werd verdienstelijk zesde.
Tweespanrijder Harrie Verstappen (Eersel) ging na een uitstekende dressuur en marathon aan de leiding. Maar in de vaardigheid tikte hij er twee ballen af. Dat bracht hem uiteindelijk op de tweede plaats in de eindrangschikking.
Bij de ponytweespannen won Dirk Neerincx (Elst) de wedstrijd. Hij won de marathon met een fors puntenverschil. Zijn leidende positie kwam niet meer in gevaar toen hij één balletje afreed in de vaardigheid.