Yoni van Santvoort als jongste deelneemster naar CHIO Rotterdam: "Helaas ben ik nog te jong voor de Grote Prijs"

Yoni van Santvoort als jongste deelneemster naar CHIO Rotterdam: "Helaas ben ik nog te jong voor de Grote Prijs"


Yoni van Santvoort

De jongste van de 2* tour, zelfs van het hele deelnemersveld. Bij de naam Van Santvoort zullen veel paardenliefhebbers denken aan de sponsor van Sanne Thijssen en dat klopt, Yoni is de 'dochter van'. Veertien jaar is ze pas, maar alvast heel enthousiast.

“Ik heb er heeeeel veel zin in. Op zo’n concours rijden in eigen land, geweldig. Sanne Thijssen is mijn grote voorbeeld en ik vond het zo ontzettend mooi dat zij twee jaar geleden de Grote Prijs won en nu mag ik er zelf rijden. Ik neem twee paarden mee, Esprit en Hyaliet. Esprit is een veertienjarige merrie en Hyaliet een elfjarige ruin. Esprit is van Leon Thijssen en Hyaliet ook, maar mijn vader is mede-eigenaar. Paarden zijn mijn alles, ik ben het liefst de hele dag buiten. Ik zit op een normale school, maar zolang ik goede punten haal, zijn ze niet moeilijk als ik iets met de paarden heb en afwezig ben."

"Toen wij op het NK in Deurne waren, vertelde Joy Lammers dat ze iets leuks voor mij wist, starten in Rotterdam. Ik vond dat meteen kicken, gaaf en was helemaal blij toen het definitief was. Helaas ben ik nog te jong voor de Grote Prijs, maar de andere rubrieken zijn ook leuk. Ik heb al twee EK’s gereden bij de Children, maar ook Globals, Valkenswaard en Parijs. Ook hebben we met het team een keer de Nations Cup finale gewonnen en zijn we een keer derde geworden."

"Momenteel heb ik acht paarden op stal en die rij ik zoveel mogelijk zelf. Mijn moeder helpt me wel met op- en afzadelen en als het heel druk is, rijdt en longeert ze ook wel eens een paard. Na de middelbare school wil ik zeker gaan studeren. Je weet nooit hoe het loopt en ik wil ook iets anders kunnen dan paardrijden. Ik wil graag iets in de makelaardij doen in het bedrijf van mijn vader. Maar ooit, ooit hoop ik honderd procent in de paarden te werken. Ik bedoel, de Olympische Spelen zijn toch de droom van iedere ruiter?”

Joy Lammers

"In België heb ik mijn eigen 'Stal Mulkhoeve'. Ik heb al eerder gereden op het CHIO. Bij de pony’s, de Zuid Holland Cup en zelfs een keer in de 5* tour. De locatie in het bos en de Longines FEI Jumping Nations Cup zijn voor mij kenmerkend voor het CHIO Rotterdam."

"Ik rij al vanaf dat ik zes jaar was en ben meteen gaan springen. Het begon zoals bij bijna iedereen als een hobby, maar dat liep, zoals ook bij velen, behoorlijk uit de hand. Van mijn vader heb ik de kans gekregen om te proberen er mijn werk van te maken en dat is gelukt. Wij kopen jonge paarden, leiden ze op en verkopen ze dan. Naar het CHIO zal ik twee paarden meenemen, Damascus van Stal Cipa Z in het 1.30m en Grace Kelly voor het 1.40m. De eerste is van mijn ouders en de tweede van de dierenarts van het Nederlandse dressuurteam Edwin Enzerink."

"Mijn droom is om het allerhoogste niveau te bereiken in de sport, ik bedoel, wat is er nu mooier dan op vrijdagmiddag voor teamNL te rijden. Zonder sponsor lukt dat bijna niet. Ik kijk graag naar andere ruiters en dan vooral naar collega’s die echt fijn rijden. Zoals Marcus Ehning, Jeroen Dubbeldam en Willem Greve. Ook vind ik het knap van hen dat ze iedere keer weer nieuwe paarden voorstellen. Ik vind deze 2* tour een geweldig initiatief. Het allerhoogste niveau is toch niet voor iedereen weggelegd en op deze manier krijgen anderen ook een kans om in zo’n geweldige entourage te rijden”.


Bron: CHIO Rotterdam - Bewerkt door onze redactie