Italië organiseert de seizoensopener van de FEI Eventing Nations Cup Series™ 2024.

Italië organiseert de seizoensopener van de FEI Eventing Nations Cup Series™ 2024.

De FEI Eventing Nations Cup™ zal in volle kracht terugkeren, met het openingsevenement dat gehouden zal worden in Montelibretti (ITA) van 14-17 maart 2024.

Deze zeer gewaardeerde locatie, gelegen in de provincie Rome, zal toonaangevende atleten presenteren uit acht landen verspreid over vier continenten op de deelnemerslijst, waarbij vijf landen in aanmerking komen om als team te strijden - Australië, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland.

Vorig jaar lag de focus voor verschillende landen op het claimen van de laatste Olympische teamplaats voor de Olympische Spelen van dit jaar in Parijs. Het gouden ticket ging naar Italië, dat zijn vastberadenheid toonde door bijna bij elk evenement van deze achtdelige Serie een team te sturen. Ze eindigden als derde achter België op de eerste plaats en Frankrijk op de tweede plaats, die beide al teams voor Parijs 2024 hadden gekwalificeerd.

Dit jaar zullen veel landen proberen zowel jongere paarden als opkomende atleten de kans te geven om voor hun nationale team te rijden, wat onvermijdelijke extra druk met zich meebrengt. Dit biedt atleten ook de kans om zichzelf en hun paarden te kwalificeren voor kampioenschappen door extra punten te verzamelen.

"Elke kans om in een team als dit te rijden, is geweldige oefening voor wat je tegenkomt in de kampioenschappen." - Chris Burton (AUS)

Chris Burton is een van die concurrenten. De Australiër, die heeft deelgenomen aan twee Olympische Spelen, stapte enkele jaren geleden over naar de springsport, maar heeft dit seizoen zijn eventinglaarzen afgestoft. Burton heeft paarden tot op Grand Prix-niveau uitgebracht voor de familie Guy, en vorig jaar nam hij deel aan de FEI Nations Cup™ Final voor zijn land.

Burton heeft de teugels overgenomen van Shadow Man van de Britse atleet Ben Hobday, en is erg enthousiast over hun toekomst samen. Burton, die een bronzen medaille won in teamverband op de Olympische Spelen van Rio 2016, vat het belang van de Nations Cup Series voor ruiters en teams samen:

"Ik heb het voorrecht om een [FEI Eventing] Nations Cup debutant te hebben als onderdeel van ons Australische team in Sarah Clark. Het stond op haar bucketlist om in een Nations Cup-team te rijden. Ze zei dat ze erg enthousiast was om deel uit te maken van een team met Bill (Levitt) en mij. Dat is het prachtige ervan, want nationale teams komen echt samen en dat maakt het een mooie sport.

Elke kans om in een team als dit te rijden, is geweldige oefening voor wat je tegenkomt in de kampioenschappen, want er is niets erger dan het gevoel te hebben dat je het beter had kunnen doen, maar wanneer je je team moet verontschuldigen, is dat veel moeilijker."

Er zijn nog veel andere grote namen onder de line-up in Montelibretti, waaronder Maxime Livio uit Frankrijk, die momenteel op de 8e plaats staat in de FEI Wereldranglijst voor Eventing. De 36-jarige heeft deelgenomen aan twee FEI Wereldkampioenschappen maar heeft nog geen Olympisch team gehaald. Hij is ook de trainer en selecteur voor het Thaise Eventingteam.

Ervaren FEI Eventing Nations Cup™ ruiters Nadja Minder en Felix Vogg voegen zich bij Philip Ryan uit Zwitserland. Met het oog op de Olympische Spelen zouden de Zwitsers wel eens de underdogs kunnen zijn, aangezien ze de afgelopen jaren solide individuele en teamprestaties hebben geleverd, zowel in Nations Cup-competities als FEI-kampioenschappen, onder het toeziend oog van de legendarische Eventer, Andrew Nicholson, die in 2019 aan boord kwam als hun crosscountrycoach.

De rol van nationale Eventingcoach is onlangs overgenomen door een andere Olympische legende, Markus Fuchs, die veel medailles heeft gewonnen voor Zwitserland in de springsport. Fuchs zal in ieder geval tot de Olympische Spelen van Parijs de Zwitserse Eventers coachen.


Hoewel hun teams nog niet zijn bevestigd, heeft het thuisland Italië 13 atleten ingeschreven in Montelibretti, terwijl de Spanjaarden acht atleten hebben om uit te kiezen om een team van vier samen te stellen.

De FEI Eventing Nations Cup™ Serie, nu in haar 12e jaar, staat open voor alle landen over de hele wereld, en wordt gehouden op CCIO4* Short en Long format level. De uiteindelijke classificatie van de Serie wordt bepaald door de accumulatie van punten die door teams worden behaald in elke competitie.

Het seizoen 2024 zal als volgt verlopen:

  • Montelibretti (ITA) - 14-17 maart
  • Chatsworth (GBR) - 17-19 mei
  • Millstreet (IRL) - 30 mei - 02 juni
  • Avenches (SUI) - 6-9 juni
  • Strzegom (POL) - 20-23 juni
  • Arville (BEL) - 15-18 augustus
  • Lignières (FRA) 26-29 september
  • Boekelo (NED) - 10-13 oktober



Bron: FEI