Rhinopneumonie: Wat is het en wat zijn de gevolgen?

Rhinopneumonie: Wat is het en wat zijn de gevolgen?

Rhinopneumonie is een virusziekte bij het paard die drie verschijningsvormen kent: de verkoudheidsvorm, de abortusvorm en de neurologische vorm.

Rhinopneumonie (rhino = neus en pneumonie = longontsteking) wordt veroorzaakt door het Equine Herpesvirus. Het Equine Herpes Virus komt wereldwijd voor en is diersoort-specifiek en is niet gevaarlijk voor mensen of andere diersoorten. Het Equine Herpes Virus kent verschillende varianten.



  • De verkoudheidsvorm komt zeer regelmatig voor bij voornamelijk jonge paarden. Deze vorm veroorzaakt koorts en soms een snotneus, hoesten en/of dikke benen.

  • De abortusvorm komt regelmatig voor bij merries en veroorzaakt abortus of zeer zwak geboren veulens die vaak sterven.

  • De neurologische vorm komt slechts incidenteel voor en veroorzaakt verschijnselen van het zenuwstelsel. Dit begint meestal met een wat slappe staart en ataxie (lopen als een dronkenman). Eventueel kunnen er ernstige verlammingsverschijnselen optreden. Meestal zijn alleen de achterbenen aangetast, maar in de ernstigste gevallen kunnen ook de voorbenen meedoen.


Paarden in Nederland komen regelmatig met het Rhinopneumonie-virus in contact. Het is helaas niet bekend waarom een bedrijf soms getroffen wordt door abortussen of verlammingsproblemen.

De neurologische vorm van Rhinopneunomie kan dus ernstige gevolgen hebben voor paarden. Het is dus verstandig om als paardeneigenaar of ruiter goed geïnformeerd te zijn! 




Bron: KNHS