Equnews jaaroverzicht: "September veilingmaand bij uitstek"

Equnews jaaroverzicht: "September veilingmaand bij uitstek"

De maand september stond voornamelijk in het teken van enkele opmerkelijke veilingrecords. We reisden ook naar Calgary voor de meest indrukwekkende Grote Prijs ter wereld. Dichter bij huis namen de beste springtalenten het tegen elkaar op tijdens het Wereldkampioenschap voor jonge paarden in Lanaken, en vond in Ermelo het Wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden plaats.

September was vooral de veilingmaand bij uitstek. Zo werd het duurste veulen ooit verkocht op de Equbreeding.auction (360.000 euro voor Emeralds volle broer, Das Machine), brak de Zangerheide Auction records met de verkoop van Emmerby vd Berghoeve Z (verkocht voor 300.000 euro aan de Spy Coast Farm uit de VS), en werd maar liefst 720.000 euro neergelegd voor de zevenjarige Khaleesi tijdens de veiling van Stal Hendrix en Yves Houtackers bij Peelbergen.

Voor de topsport reisden we deze maand af naar Calgary, Canada. Daar werd ons land sterk derde in de loodzware Spruce Meadows Nations Cup, Zweden overtrof opnieuw en nam de winst mee naar huis. De overwinning in de adembenemende 1.70m Rolex Grand Prix ging naar Daniel Deusser en zijn BWP merrie Killer Queen VDM. Onze landgenoot Harrie Smolders liet eveneens een ijzersterke indruk achter door zich er als achtste te plaatsen. Verder werd de Longines EEF Nations Cup Finale gehouden in Warschau, waar het de Ruiters in Oranje naar een knappe vierde plek sprongen. De Nederlandse jeugd was dan weer niet te houden op tijdens de Youth Nations Cup finale, waar zowel de Junioren als Children naar de winst reden.

Verdere wereldsport was te vinden in Lanaken, waar het FEI WBFSH Jumping World Breeding Championship for Young Horses werd gehouden. Olivier van der Vaart en Jarno van Erp deelden ereplaatsen bij de vijfjarigen, Ethen Ahearne en ABC Saving Grace zorgden voor een tweede Ierse overwinning bij de zesjarigen, en Rolf-Göran Bengtsson stuurde Caillan naar de eindzege bij de zevenjarigen. De jonge dressuurpaarden kwamen in Ermelo uit de startblokken voor hun Wereldkampioenschap, waar Jill Bogers en Lennox US wisten te imponeren met brons bij de zesjarigen. Sanne de Jong mocht trots zijn op haar eerste WK eventing, en de Nederlandse menners zorgden voor goud en zilver tijdens hun WK in Pratoni.

Minder fijn nieuws kwam er deze maand met het overlijden van paardenman en official Willem Luiten. Voorts bleef KWPN-bestuurslid Leontine ter Harmsel nog steeds buiten bewustzijn. De paardensport verloor bovendien Wim Schröder's GP-paard Eurocommerce Montreal (29), Carlos Ribas' legendarische Mumu (39), Patrik Kittel's kampioenschapspaard Deja (18), de allereerste goedgekeurde zoon van Sandro Hit, Sunny Boy (25), en de goedgekeurde Duitse hengst Lod Loxley (23). Team Harmony kondigde op zijn beurt de welverdiende pensionering aan van de 17-jarige Ornellaia na een lange en succesvolle carrière.

Bron: Equnews