Intact skelet van paard gevonden bij Romeinse opgraving

Intact skelet van paard gevonden bij Romeinse opgraving
Archeologen hebben afgelopen week op de bouwplaats van een nieuwe biomedische campus, een bijna volledig intact skelet opgegraven van een paard. Het skelet is naar schatting zo een 2000 jaar oud. Het bijna complete skelet laat zien dat het paard een gebroken been had, dat was begonnen met genezen voordat het dier stierf. "Het skelet is gevonden rondom een put, die volgens ons werden gegraven voor het uithakken van grind in de Romeinse periode. Een ander teken waren de fragmenten van aardewerk en fragmenten van andere dieren. Het was waarschijnlijk net aan de rand van een nederzetting, er is een Romeinse nederzetting in het noorden en de vondst was in het algemene gebied van Romeinse activiteit," aldus Alison Dickens van de Cambridge Archeologie Unit, via Cambridge News.

Ze vermoed dat het paard is overleden, of afgemaakt, na een 'specifiek incident', daar het zeer ongebruikelijk is om intacte resten van een dier te vinden.
"Het is een zeer fascinerende ontdekking. Het paard kan een werkpaard zijn geweest voor de steengroeven, die bouwmaterialen aanleverden voor het nabij gelegen Romeinse nederzetting, maar het kan ook iemands duurgefokte volbloed zijn geweest; na tests zullen we weten om wat voor paard het ging.", aldus Keith McNeil, chief editor van de Cambridge University Hospitals.