Cross-fit training houdt je paard vitaal en gezond

Cross-fit training houdt je paard vitaal en gezond


Het is een trend bij de menselijke atleten om door middel van cross-fit training het lichaam en de geest te verbeteren. Meer nog is het bewezen dat het werkt. De vraag stelt zich dan ook, zou hetzelfde voordeel kunnen gehaald worden uit een dergelijke training bij onze atletische viervoeter? CrossFit is een uitgekiende ondersteuning voor je totale fitheid. Breed en algemeen, niet gericht op één specifieke situatie of toepassing. Dat is de fitheid die niet alleen in fysiek zware beroepen en in de sport, maar ook op straat en in huis de meeste voordelen biedt.

In andere woorden laat het ons toe de tensie op ons lichaam te spreiden over de verschillende spieren en gewrichten. Dit door een uitgerekende en variërende training. Een groot verschil met de ‘vroegere’ sterkte-fitness training.

Bijvoorbeeld: Een springpaard (en dressuurpaard) heeft heel wat kracht nodig in de achterhand. Het paard moet in staat zijn de spanning op deze zone voor een lange tijd aan te houden. Daarom zou je in plaats van een typische kracht-training kunnen overschakelen op het galopperen in de bassen met hoge heuvels. Dit biedt de volgende voordelen:

- De spieren in de achterhand gaan zich sterk ontwikkelen, zonder een lokale spanning uit te oefenen. Resultaat minder gevolg op kwetsuren.

- Door het gevariëerd schema, omgeving en temp is er geen constante spanning die met verzuring gepaard zal gaan. Wat niet betekend dat verzuring niet optreedt! Het zal alleen minder gevoeld worden.

- Verder is het bos en wandelpad een goede variatie op de wedstrijdring. Het zorgt ervoor dat zowel de ruiter als het paard even een pauze kan nemen van de stress die gepaard gaat met de wedstrijd arena.

Vergeet echter wel niet na inspanning komt steeds ontspanning. Het is eenvoudig een cross-fit oefening uit te voeren, een variatie op het dagelijkse werk. Echter moet je wel rekening houden met voldoende rustperiodes. Zo kan het lichaam recupereren. Daarom is het best om voor elke drie trainingsdagen 1 rustdag in te lassen. Concreet kan deze ook ingevuld worden door een rustige wandeling in het bos, licht plat werk of gewoon een dagje weide.

Algemeen kan een cross-fit training voor je paard heel wat voordelen opleveren. Belangrijk is wel dat je het schema volgt en de routine inlast. Hierdoor werk je aan de opbouw van je paard zijn fitheid. Zo zal het cardiovasculair systeem verbeteren alsook de spiermassa. Door de variatie in het werk, afwisseling in trainingsgebied creëer je een betere mentale werkomgeving voor je viervoeter. Motivatie en fitheid worden dan de nieuwe kenmerken van je paard en is dat niet iets waar we allen van dromen?