Dag 1 van de Hippiade 2019 voor paarden

Dag 1 van de Hippiade 2019 voor paarden

Op de eerste dag van de Hippiade paarden op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo zijn de eerste acht kampioenen van het breedtesport kampioenschap van de KNHS gehuldigd. Lees hieronder meer over de winnaars. 

 

Britt Hummel springt met Fyloma ongedwongen naar kampioenstitel klasse B

 

Britt Hummel kwam vandaag naar de Hippiade met het doel om twee foutloze rondes in de klasse B paarden te rijden. Ze sprong boven haar eigen verwachtingen uit en kreeg in allebei haar omlopen de hoogste punten toegekend. “Ik ben heel blij dat ik dit in een korte tijd bereikt heb met Fyloma”, vertelt Britt na haar overwinning.

 

Britt reed met de door haar familie gefokte merrie Fyloma volgens de juryleden, Edwin Hoogenraat en Richard Kapteijn, een ongedwongen rit die prettig was om naar te kijken. Haar wijze van rijden, houding en zit en algemene indruk werd in allebei de parcoursen gewaardeerd met negens. De dertienjarige amazone uit Tolbert heeft de negenjarige merrie pas een half jaar onder het zadel. Voorheen werd Fyloma gereden door springamazone Suzanne Tepper.

 

“Ik heb ook een paar keer bij Suzanne gelest, de overige voorbereiding voor deze Hippiade was vooral veel thuis trainen samen met mijn moeder. Ik ben blij met de mooie punten. Dat is een goed begin voor als we straks in de klasse L gaan starten”, vertelt de winnares die vandaag als een topdag bestempeld. “Onderweg terug naar huis gaan we ook nog naar de McDonald's”, lacht Britt, die met haar ouders had afgesproken dat ze bij een mooi resultaat een traktatie uit mocht kiezen.

 

Harcour Prijs | klasse B paarden

1. Britt Hummel (RV Nienoord, Leek) - Fyloma, 0/90.00 punten

2. Esme Ekkelkamp (RV Heideruiters, Ommen) - Never Know's Jewel, 0/87.00 punten

3. Julian Kruit (RV Bumaruiters, Nieuw Amsterdam) - Tybe Z, 0/85.00 punten

 

 

Zevenjarige Sophia de Voogt pakt heel stoer de winst in klasse A/B

 

In de klasse A/B stond de zevenjarige Sophia de Voogt flink haar mannetje en pakte met haar pony Iris overtuigend de titel.. Vijf combinaties gingen van start in de spannende barrage en slechts twee combinaties wisten foutloos te blijven. Sophia hield haar pony en de zenuwen het beste onder controle en reed de ervaren 22-jarige pony Iris zelfverzekerd naar de snelste tijd. De stoere zevenjarige amazone is volgens haar moeder heel fanatiek en houdt niet alleen van springen maar vindt dressuur rijden ook heel leuk. Het is pas het eerste seizoen dat ze samen springen en thuis wordt de pony altijd liefkozend ‘appel’ genoemd. Sophia zelf is helemaal overdonderd door haar overwinning en alle aandacht. Ze vertelt: "Het ging heel goed vandaag en mijn pony was heel braaf. Het leukste aan hem is dat hij altijd super lief is." Naar goed gebruik werd de nieuwe zevenjarige kampioene na de huldiging en ereronde door vrienden en familie de sloot in gedragen.

 

Ook stijljuryleden Faan Pompen en Edwin Hoogenraat waren erg te spreken over haar rijstijl en Sophia kreeg dan ook maar liefst een negen voor haar houding en zit. Jurylid Edwin wilde haar wel nog een kleine tip meegeven na de barrage: "Je hebt echt heel mooi gereden, maar het zou nog mooier zijn als je na de sprong direct in de goede galop terecht komt. Maar ik ben nu al heel erg blij met wat je liet zien."

 

Harcour Prijs | klasse B categorie A/B

1. Sophia de Voogt (HC De Lange Linschoten, Snelrewaard) - Iris, 0/84.00 punten

2. Sanne Jansen (PC De Vjenneruiters, Vriezenveen) - Lucky Me, 0/78.00 punten

3. Maud Leeuwis (PC De Heuvelruiters, Wezep) - Jumping Jack, 4/75.50 punten

 

 

27-jarige familiepony brengt Lotte Paus de overwinning in klasse B cat. C springen

 

De strijd om het goud, zilver en brons ging tussen drie combinaties in de barrage van de klasse B springen voor C-pony’s. Lotte Paus reed met haar pony Sundance een mooie foutloze ronde en kreeg ook nog eens de hoogste stijlpunten van de jury. "Alles ging echt super goed vandaag, ik ben heel erg blij", aldus de kersverse kampioene.

 

Lotte schreef eerder dit jaar al het kringkampioenschap en de Overijsselse Kampioenschappen op haar naam en mag daar nu een Hippiade-titel aan toevoegen. Ze heeft de betrouwbare leerpony Sundance nu twee jaar onder het zadel. Daarvoor was de pony ook met haar zus Sophie al zeer succesvol op wedstrijden en waarschijnlijk neemt binnenkort zusje Julia de teugels van haar over. De moeder van Sophie vertelt vol trots: "Sundance is zo’n fijne familiepony. Hij is super betrouwbaar en ondanks zijn leeftijd nog topfit. Hij rent voor iedere wedstrijd hard de vrachtwagen op. Het is mooi om te zien hoeveel plezier deze pony onze meiden brengt."

 

Stijljuryleden Edwin Hoogenraat en Faan Pompen waren ook erg onder de indruk van de combinatie. Edwin legt uit: "Lotte liet twee mooie ritten zien in de ring en reed erg netjes door de bochten. Dat hebben we beloond met drie achten."

 

Harcour Prijs | klasse B categorie C

1. Lotte Paus (PC de Bögelscamp, Denekamp) - Sundance, 0/80.00 punten

2. Britt van den Brink (PC Voorwaarts, Essen) - Roosendaal´s Delicious, 0/77.50 punten

3. Nathalie Hoogendoorn (PC De Wieringermeerruiters, Wieringermeer) - Starlicht, 0/73.50 punten

 

 

Liv Linssen en Jack of Hearts veroveren kampioenstitel in klasse B cat. D/E

 

Onder toeziend oog van haar ouders veroverde de pas achtjarige Liv Linssen met haar pony Jack of Hearts de winst in de klasse B in de pony categorie D/E. De amazone uit het Limburgse Kessel reed een mooie foutloze barrage en bracht de tips van de jury uit haar eerste omloop netjes in de praktijk. “Ik was best wel zenuwachtig, maar papa en mama hebben me heel goed geholpen”, vertelt de winnares.

 

Terwijl vader Roger de gewonnen deken op de pony legt, vertelt moeder Anouk de Ruijter dat ook zij best zenuwachtig was. “Ik rij liever zelf een drie sterren Grote Prijs, dan dat ik bij Liv langs de kant sta te kijken. Ze is zo heerlijk onbevangen en ook zeker niet bang. Dat helpt absoluut. We hebben deze pony gekocht van Danique Swagemakers, zij heeft hem zelf zadelmak gemaakt en opgeleid, maar ze werd er te groot voor. Dat hij nu zo braaf met Liv loopt, daar geniet iedereen van”.

 

Liv vertelt trots dat ze inmiddels dikke vrienden is met haar pony. “In de stal komt hij altijd naar me toe. Hij is nooit boos en hij houdt van knuffelen. Met rijden moet ik alleen wel opletten dat hij niet te langzaam gaat. Ik vond het parcours vandaag niet heel moeilijk, maar mijn pony heeft ook al wel veel hoger gesprongen. Ik was het eens met de jury, die zei dat ik soms een te dichte afstand had en een keer in de verkeerde galop landde. Dus daar ga ik thuis op oefenen”.

 

Liv verzamelde een mooi punten totaal van 82. Er was een amazone die daar overheen ging, Faye Louise Vos. Ze kreeg van de jury in totaal 90 punten toegekend, maar helaas tikte haar pony Princeton Van De Beekerheide op de insprong van de dubbel een balk uit de lepels.

 

Harcour Prijs | klasse B categorie D/E

1. Liv Linssen (PC De Maasruiters, Kessel) - Jack of Hearts, 0/82.00 punten

2. Maartje Lont (PC De Wieringermeerruiters, Wieringermeer) - Emma de l'Eguille, 0/75.50 punten

2. Ella Wolleswinkel (PC De Karwats Blerick, Blerick/Venlo) - Dexter, 0/75.50 punten

 

Klik hier voor alle uitslagen van het springen

 

 

Nicky Snijder voegt Hippiade-titel Z1 toe aan super seizoen

 

Tijdens de huldiging van de Hippiade kampioenen op MedalPlaza mocht Nicky Snijder op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. Met zijn paard Identity STH reed hij twee keurige proeven wat hem de gouden medaille opleverde.

 

Nicky was zeer tevreden over de verrichtingen van zijn paard vandaag. Hij vertelt enthousiast: "Identity liet vandaag twee super proeven zien, sowieso heeft hij een super seizoen achter de rug. We stonden dit jaar ook eerste reserve voor het WK voor Jonge Dressuurpaarden voor zesjarigen en we hebben daardoor ook deelgenomen aan alle WK-trainingen. Zijn sterkte punten zijn absoluut zijn geweldige gangen plus dat hij echt een ‘wow’-uitstraling heeft. Hij wil altijd graag voor je werken en denkt echt mee met je in de proef. Daarnaast is hij ook nog eens heel lief en aanhankelijk. Ik had van tevoren wel gehoopt dat hij zich vandaag zo goed kon laten zien, maar op het moment zelf moet het toch nog maar even gebeuren. Nu krijgt hij eerst even een korte vakantie en daarna ga ik hem rustig richting de Z2 trainen."

 

Uitslag Dressuur klasse Z1 - 2e proef

1. Nicky Snijder (Nieuwleusen) - Identity STH, 71,275%

2. Anouk Ivits (Heideruiters, Deurne-West) - Iris, 71,078%

3. Arthur van Rooij (Jacobus, Den Dungen) - Index, 69,755%

 

 

Joyce van Opbergen en Ibiza veroveren tweede Hippiade-titel

 

Bij de prijsuitreiking van de Hippiade klasse M2 stond Joyce van Opbergen op de hoogste trede van het podium. De amazone uit Moergestel kreeg met de zesjarige merrie Ibiza een percentage van 69,333% toegekend.

 

“Ik denk dat we een relatief foutloze proef hebben kunnen laten zien. Ibiza is een heel constant en ze gaat met veel souplesse, dat geeft een fijn beeld”, vertelt de winnares over het winnende optreden.

Het was niet de eerste keer dat Van Opbergen bij een Hippiade een gouden medaille omgehangen kreeg. “Ik won met Ibiza een jaar geleden het L2-kampioenschap. Bij de indoorkampioenschappen in de klasse M1 zat er geen medaille in, dus ik ben blij dat we er nu wel weer vooraan bij zitten. De fulltime amazone heeft naast Hippiade-titels ook meerdere Brabantse kampioenstitels verzameld in haar carrière, maar ze blijft het een eer vinden. “Kampioen worden en helemaal Nederlands kampioen is altijd speciaal. We hebben nu eenmaal met levende dieren te maken, dus hoe goed een paard ook in vorm is, het is nooit een gegeven dat je wint”.

 

Daarmee refereert de kampioene nog even naar het begin van haar rit. “Er was een ereronde van het springen aan de gang in de piste achter de ring waar we moesten starten. Ibiza ging met de staart erop door de bak. Die spanning hield ze gelukkig niet te lang vast, maar het is een jong paard en aan zulke omstandigheden moeten ze nu eenmaal wennen. Ik ben dan ook zeker blij met het resultaat, dit is een paard voor de toekomst”, besluit Joyce tevreden.

 

Dressuur klasse M2 - 2e proef Pavo prijs

1. Joyce van Opbergen (Tilburgse RV. 't Zandeind, Tilburg) - Ibiza, 69,333%

2. Rachelle Buining (Kloosterruiters, Ter Apel) - Gant, 68,722%

3. Jacqueline Windt (Oostermoer, Gieten) - Jolierene SK, 67,056%

 

 

Kim Noordijk gehuldigd als kampioen in de klasse M1 dressuur

 

De felicitaties voor de winnaar van de klasse M1 dressuur op de Hippiade gingen naar Kim Noordijk. Zij reed met haar paard D’Joep twee uitstekende proeven die werden beloond met ruim 73 procent.

 

De uitslag in de klasse M1 lag zeer dicht bij elkaar, maar uiteindelijk was het Kim Noordijk die met de dekhengst D’Joep de titel veroverde. Vorig jaar werd de amazone nog gehuldigd als L1-kampioene  en dit jaar kreeg ze wederom de gouden medaille omgehangen, ditmaal in de klasse M1. Kim vertelt enthousiast: "Ik vind het echt super gaaf om hier weer te mogen winnen. Alles viel op zijn plek vandaag. Onze eerste proef was nog niet helemaal foutloos, maar dat hebben we in de finaleproef goed hersteld. Het is alsof D’Joep wist dat er nog een schepje bovenop moest. Hij heeft echt een super karakter. Ik wist dat hij het in zich had, maar het moet toch nog maar gebeuren, zeker in zo’n sterk deelnemersveld. We beleven al een sterk seizoen dit jaar samen en ik denk zeker dat hij een belofte is voor de toekomst. Zolang ik D’Joep mag blijven rijden van de eigenaar Jurgen van der Meijden blijf ik hem uitbrengen op wedstrijden en hoop zo door te kunnen stromen naar de hogere klassen."

 

Dressuur klasse M1 - 2e proef Horka Prijs

1. Kim Noordijk (Biesboschruiters, Werkendam) - D'Joep, 73,111%

2. Kimberly Pap (Nunspeetse Ruiterclub, Nunspeet) - Turfhorst Jersey, 73,000%

3. Dirk- Jan v.d. Water (Ons Genoegen, Beesd) - Jack Black WW, 72,389%

 

 

Goud voor Skylar Bos op Hippiade in klasse L2

 

Alle kampioenen op deze Hippiade-dag werden gehuldigd op het feestelijk aangeklede MedalPlaza. Presentator Eric Hart riep de winnaars één voor één op het podium waar ze het kampioenschapslint, de gouden medaille en de feestbubbels kregen uitgereikt. In de klasse L2 ging de hoogste eer naar Skylar Bos met Hennalena N Forêt.

 

Als winnares van het L2 kreeg Skylar daarnaast nog een extra prijs overhandigd, namelijk een rijbroek van sponsor Eurostar. De U25-amazone had niet verwacht hier vandaag te winnen, maar natuurlijk wel gehoopt. Ze vertelt: "Het paard Hennalena N Forêt staat al sinds veulen bij ons op stal en heb ik als driejarige zelf zadelmak gemaakt. Ze is eigenlijk altijd heel angstig geweest en daarom hebben we eerst een aantal veulens met haar gefokt. Gelukkig gaat het nu veel beter, hoewel ze nog wel steeds wat bang kan zijn. Daarom leek het me goed voor haar ervaring om dit kampioenschap mee te rijden. Ik heb vandaag maar kort losgereden en ben bijna direct de ring ingereden waardoor ze fijn ontspannen bleef. Ze heeft absoluut een gouden karakter en dat heeft ze vandaag weer goed laten zien. Ik ben echt heel blij met deze overwinning. Ik wil haar nu richting het Z gaan trainen, dat kan prima aangezien ze nu al zeven jaar is. Daarna hoop ik met haar door te kunnen stromen richting de Young Riders."

 

Uitslag Dressuur klasse L2 - 2e proef Eurostar prijs

1. Skylar Bos (Assendelft) - Hennalena N Forêt, 70,611%

2. Kimberly Pap (Nunspeetse Ruiterclub, Nunspeet) - Just A Dream, 70,500%

3. Emma van den Hooven (Prinsenhofruiters, Leidschendam) - Severo, 68,611%

 

Klik hier voor de dressuuruitslagen de Hippiade paarden 2019

Bron: Persbericht KNHS