FEI verlengt verbod voor Russische en Wit-Russische atleten

FEI verlengt verbod voor Russische en Wit-Russische atleten

De door de FEI getroffen maatregelen die alle Russische en Wit-Russische atleten, paarden en officials verbieden om deel te nemen aan FEI-evenementen, en die op 2 maart 2022 waren ingevoerd na de grootschalige militaire invasie van Oekraïne, blijven tot nader order van kracht. Deze beslissing werd genomen door het FEI-bestuur tijdens een uitzonderlijke teleconferentie op 4 april.

"Het FEI-bestuur is bijeengekomen om het op 28 maart door het IOC aanbevolen kader voor de terugkeer van neutrale atleten uit Rusland en Wit-Rusland in de internationale competitie te bespreken", aldus FEI-voorzitter Ingmar De Vos.

Hoewel het IOC geen besluit heeft genomen over de deelname van Russische en Wit-Russische atleten aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, is het FEI-bestuur van mening dat neutraliteit in dit stadium niet op een voldoende bevredigende manier kan worden gedefinieerd en geëvalueerd. Het bestuur was het erover eens dat de FEI niet over de nodige instrumenten beschikt om de voorwaarden voor deelname van individuele neutrale atleten en ondersteunend personeel, zoals bepaald in de aanbevelingen van het IOC, op een eerlijke en objectieve manier te evalueren.

Daarom blijft het voor alle Russische en Wit-Russische atleten, paarden en officials verboden om deel te nemen aan FEI-evenementen. In overeenstemming met de door het IOC opgelegde sancties kunnen in Rusland en Wit-Rusland geen georganiseerde FEI-evenementen worden opgenomen in de FEI-kalender voor 2023. Alle Officials cursussen en andere FEI activiteiten die in 2023 in Rusland en Wit-Rusland zouden plaatsvinden zijn geannuleerd of verplaatst en alle FEI Solidariteitsprojecten in Rusland en Wit-Rusland blijven bevroren.

"Het bestuur herhaalt haar volledige steun aan de bevolking van Oekraïne, die enorm heeft geleden, en belooft haar voortdurende solidariteit en steun aan de Oekraïense hippische gemeenschap via het FEI Solidarity Relief Fund," besloot voorzitter De Vos.



Bron: Persbericht