Zweeds Warmbloed-stamboek verbiedt registratie van ICSI-nakomelingen

Zweeds Warmbloed-stamboek verbiedt registratie van ICSI-nakomelingen

De Swedish Warmblood Association (SWB) heeft aangekondigd dat vanaf 1 maart 2025 de registratie van nakomelingen die zijn voortgebracht door middel van de reproductietechnieken OPU/ICSI niet langer zal worden toegestaan in hun stamboek. Deze beslissing is genomen in overeenstemming met de dierenbeschermingswetgeving van Zweden, waarin dergelijke ingrepen verboden zijn.

Het besluit, dat met terugwerkende kracht geldt voor nakomelingen vanaf 25 maart 2024, onderstreept de toewijding van SWB aan het welzijn van paarden boven commerciële belangen. "We willen benadrukken dat het welzijn van paarden altijd zwaarder weegt voor SWB dan louter commerciële belangen. We geloven dat een duidelijk ethisch kompas op lange termijn een succesfactor zal zijn," aldus Per Jansson, Voorzitter van de Raad van Bestuur van SWB.

Het besluit heeft geen invloed op de reproductietechniek Embryotransfer - ET, die nog steeds zal worden toegestaan binnen de vereniging. SWB zet hiermee een belangrijke stap voorwaarts in het bevorderen van verantwoorde fokpraktijken en het waarborgen van het welzijn van paarden in Zweden.



Bron: Persbericht