Zirocco Blue VDL nam vanmiddag afscheid van de sport

Zirocco Blue VDL nam vanmiddag afscheid van de sport
Vandaag op de Hengstenshow van het VDL Stud stond de show in het teken van het afscheid van de KWPN hengst Zirocco Blue VDL. De dertienjarige hengst zagen we voor het laatst in actie op de Olympische Spelen in Rio, waar hij met ruiter Jur Vrieling in het zadel helaas niet tot de gewenste resultaten wist te komen.

Vanmiddag presenteerde Jur Vrieling zijn trouwe maatje door de afgelopen jaren heen nog eenmaal aan het publiek. Met het toepasselijke nummer 'You'll never walk alone' kwam het tweetal dan ook nog één keer de piste binnen.

De Mr Blue nakomeling kende eigenlijk vooral veel successen samen met ruiter Vrieling. Sinds 2012 zijn ze een echte combinatie waarvan de vruchten werden geplukt in 2013 op de Grand Prix en de Nations Cup van Kopenhagen waar ze als winnaar uit de bus kwamen. Een maand later was daar ook de derde plaats in Rotterdam en een zesde plaats in de Grote Prijs van CSI Twente. In Gijon was er vervolgens weer winst in de Nations Cup. Een jaar later was er wel winst op de Grand Prix van CSI Twente en daarna ook in de Wereldbeker Wedstrijd van Oslo. Door de jaren heen bleef het tweetal dan ook schitteren met verschillende overwinningen en hoog geklasseerde plaatsingen. Hun laatste overwinning was in 2016 een kleine twee maanden voor de Olympische Spelen in Rio, toen daar nog de Nations Cup van Rotterdam gewonnen werd. Helaas liep het daarna op de Spelen niet zoals we van de stoere schimmelhengst zouden verwachten. Een teleurgestelde Vrieling moest de ring verlaten toen daar de bel klonk voor de weigeringen van de hengst. Maar de schaduw die Rio werpte over het tweetal mag zeker niet teniet doen aan alle mooie resultaten die in de ring behaald zijn.

Het witte wonder mag dan ook met recht een topspringpaard genoemd worden die niet alleen voor de Nederlandse springsport veel heeft betekend, maar ook zeker voor de Nederlandse fokkerij. Jur Vrieling vertelt tijdens het afscheid: "Na Rio toen er werd voorgesteld dat het misschien mooi geweest was, was daar van mijn kant uit alle begrip voor. Maar toen kwam daar het moment dat we toch nog weer een sprongetje hebben gemaakt en sloegen de twijfels opnieuw toe. Dit paard geeft gewoon zo een zeldzaam gevoel. Hij is nog steeds loei en loei scherp en heeft een geweldig karakter. Ik had heel graag nog een lange tijd met hem doorgewerkt en heel graag nog een aantal Grote Prijzen met hem willen winnen. Maar het is goed zo, ook voor Zirocco. Hij zal in de fokkerij fantastische genen gaan doorgeven. Want zoals dit paard beweegt en voelt, dat zal ik nooit vergeten!", aldus Jur Vrieling.