Terugblik hengstenkeuringskampioenen KWPN 2010-2019

Terugblik hengstenkeuringskampioenen KWPN 2010-2019

Over zeven weken is de KWPN Stallion Show in Den Bosch alweer in volle gang. Een goede reden om de archieven in te duiken en terug te blikken op die hengsten die in het eerste decennium van deze eeuw gekroond werden tot kampioen van de KWPN Stallion Show. Voor stempelhengsten als Cosun, Freeman VDL, Jardonnay VDL en Kannan Jr. begon hun carrière in Den Bosch. Een reis terug in de tijd naar de vruchtbare eerste jaren van deze eeuw.

2010 Cosun
De schimmelhengst Cosun (Up to Date uit Umosa elite pref prest PROK van Cavalier, fokker Arjan Roosjen uit Gasselte) springt op het hoogste niveau samen met de Duitse ruiter Holger Wulschner. Hij is goedgekeurd bij Zangersheide als dekhengst en heeft 36 nakomelingen geregistreerd staan. 

2011 Durrant 
Durrant (Warrant uit Tanagra pref van Voltaire, fokker P. Keunen uit Venlo) springt op 1.45m niveau samen met Cara Dayton (USA) en is goedgekeurd bij het KWPN en het SWB voor de dekdienst. Hij heeft op dit moment 55 nakomelingen rondlopen.

2012 Elion V

Elion V (Applaus uit Nicole keur pref pres van Goodtimes, fokker J. Verburgt uit Randwyk) is goed gekeurd bij het Zangersheide stamboek en heeft drie nakomelingen, waaronder de ruin Legend ES. Deze nakomeling uit 2016 springt 1.30m met de Franse ruiter Alienor Le Blond. Elion V zelf heeft 1.40m gesprongen. 

2013 Freeman VDL
Freeman VDL (Emmerton uit Be Helena keur pref pres IBOP-spr van Chin Chin, fokker VDL Stud uit Bears) imponeerde op de Hengstenkeuring met zijn mooie model, zijn afstamming en met zijn springen. Als 7-jarige werd Freeman 2e in de 1.35m-finale van Leszno en zo had hij nog vele succes verhalen in de sport. Helaas is de hengst in 2019 overleden. Freeman VDL heeft 344 nakomelingen geregistreerd staan bij het KWPN.

2014 Genius
Genius (Baloubet du Rouet uit Nicce pres van Cantus, fokkers Anna en Wilma Wolters en Rik Ongering uit Groningen) heeft 55 nakomelingen, waaronder een AES goedgekeurde dekhengst GSM VAN WWW.OLLAND.BIZ. Helaas zijn nierfalen de KWPN-goedgekeurde hengst fataal geworden in 2016 en heeft hij nooit de kans gehad zich te bewijzen in de sport.

2015 Hamilton
Hamilton (Numero Uno uit L-Brina keur sport-spr pref prest van Burggraaf, fokker Evert Dolfijn uit Marum) was in 2022 de veilingtopper van Youhorse.auction en de toen tienjarige (inmiddels) ruin leverde €91.000 euro op. Hamilton is toen verhuisd naar Roemenië, hier mocht hij zijn sportcarrière vervolgen. Hij springt internationaal op 1.40m niveau en heeft voordat hij geruind werd, vijf merrie nakomelingen geleverd. 

2016 In Between
In Between (Toulon uit Zuduela ster pref van Berlin, fokker De Radstake BV uit Heelweg), de zeer complete Toulon zoon was publieks en juryfavoriet en werd kampioen van de springhengsten in Den Bosch 2016. Een vaderdier met een apart fokmodel, een echte eyecatcher met heel veel aanleg voor het springen. Hij springt op internationaal niveau 1.35m en is bij het AES en Zangersheide tevens goedgekeurd als dekhengst. 

2017 Jardonnay VDL
Jardonnay VDL (Kannan uit Duzella elite IBOP-spr van Indoctro, fokker Jan van Gestel uit Hilvarenbeek) werd in 2017 uitgeroepen tot 'Kampioen' van de KWPN-hengstenkeuring in 's-Hertogenbosch en bewees zijn kwaliteit met de KWPN-licentie. Met een score van 84 punten in het KWPN Verrichtingsonderzoek werden de scores voor vermogen, galop en reflexen beloond met een 8,5, met hetzelfde voor rijdbaarheid, inzet en aanleg als springpaard. Jardonnay VDL springt internationaal 1.35m met Jur Vrieling en hij heeft op dit moment 414 nakomelingen. 

2018 Kannan Jr. 
Kannan Jr. (Cornet Obolensky uit Van Meta ster sport-spr PROK van Quick Star, fokkers Wobbe en Marietje Kramer uit Oud-Beijerland) heeft in totaal 167 nakomelingen geregistreerd bij het KWPN, waaronder een goedgekeurde nakomeling Power of Zsazsa. Hij springt internationaal 1.45m met Marcus Ehrning en is tevens goedgekeurd bij de stamboeken Zangersheide en Westfalen. 
2019 Liverpool 
Tijdens de hengstenkeuring 2019 liet Liverpool (Tangelo van de Zuuthoeve uit Dauphine keur IBOP-spr van Lux, fokker Bart Derksen uit Steenderen) zien waar de Nederlandse springpaardenfokkerij behoefte aan heeft: formaat en vermogen. Het was toen een heel compleet paard. Juryvoorzitter Cor Loeffen gaf aan dat Liverpool een goed model heeft, galoppeert lichtvoetig en springt op een hele functionele manier met een goede sprongafloop. Liverpool heeft 16 nakomelingen geregistreerd staan, waarvan Power Pool JR goedgekeurd is als dekhengst bij het KWPN. In Nederland heeft Liverpool 1.30m gesprongen en in 2022 is de toen zesjarige hengst verkocht naar Amerika.


Bron: KWPN