NRPS hengst Bojar overleden




Gisteren is bekend geworden dat NRPS-hengst Bojar is overleden op 21 jarige leeftijd.





“Met groot verdriet maar tevens met blijdschap dat we zo een prachtige mooie maar vooral de aller aller liefste dekhengst ooit hebben mogen bezitten, delen Fabienne Kiès en ik u mede dat wij vanavond afscheid hebben moeten nemen van onze kanjer Bojar Holsteiner. Rust in vrede lieve Bo en we zullen je nooit maar dan ook nooit vergeten en gelukkig krijgen we volgend jaar een kind van je!!! Dag lieverd.” liet Sacha Kiès-van Den Berg via haar Facebook weten.

De in Duitsland door P. gefokte nakomeling van  ISP GP Bachus kwam als jaarling naar Nederland. Als driejarige legde Bojar het verrichtingsonderzoek af in Medingen (Dld) waar hij op alle onderdelen goed scoorde en zowel voor de dressuur als het springen een 8 ontving. Zijn veelzijdige karakter kwam pas echt naar boven toen de geweldige hengst voor de steeple een 8.5 en voor zijn karakter en inzet een 9 kreeg. Vervolgens ontving hij in Nederland goedgekeuring bij het NRPS. In 2002 werd hij met een negen voor de draf goedgekeurd bij het ZSAA in Duitsland.

Sportief is  Bojar is zowel in dressuur als springen op hoog niveau uitgebracht waaronder  internationaal 1.45 in met Susan Houtzeel.  Als vijfjarige startte hij onder zadel bij Sjaroon de Lange die hem naar het L2 dressuur en Z springen reed. Vervolgens reed Nicole van Amerongen Bojar in een recordtijd naar de Z2 dressuur. Toen de hengst in training bij Kirsten Keet kwam mocht hij zich specialiseren in dressuur, terwijl Pim Mulder hem daarna weer met hem in de klasse ZZ rondsprong.