Nieuw dekseizoen van start: "Corona heeft nauwelijks effect gehad op de fokkerij"

Nieuw dekseizoen van start: "Corona heeft nauwelijks effect gehad op de fokkerij"

Het nieuwe fokkerij seizoen is in aantocht. 2020 zal zonder twijfel de geschiedenisboeken ingaan als het jaar dat volledig in teken stond van Corona. Maar heeft de globale pandemie een effect gehad op de fokkerij? "Eigenlijk niet", aldus de Duitse hippische federatie, die met haar jaarlijkse statistieken over de fokkerij komt. 

"De paardenfokkerij is in 2020 licht gedaald ten aanzien van het voorgaande jaar, ondanks te verschillende beperkingen ten gevolgde van de Coronapandemie", vertelt Klaus Miesner, algemeen directeur van de afdeling fokkerij. 

"In de Duitse rijpaardenpopulatie werden zelfs iets meer merries nieuw geregistreerd. Maar het is natuurlijk nog niet te voorzien hoe de gevolgen van de pandemie de markt en dus ook de paardenfokkerij op lange termijn zullen beïnvloeden", klinkt het in een persbericht. 

In de fokkerij is het aantal hengsten vorig jaar minimaal gestegen er werden 2318 hengsten geregistreerd (tegenover 2305 in 2019). 384 hengsten hebben deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek, 55% minder dan het jaar ervoor. "Dit houdt sterk verband met de noodzakelijke beperkende maatregelen ten gevolgde van de Corona-pandemie. De eerste sporttesten konden doorgaan zoals gepland. Na de eerste lockdown moesten sport- en aanlegtesten geannuleerd worden. Bovendien hebben veel hengstenhouders aan het eind van het jaar blijkbaar op veilig gespeeld door de 50-dagen verrichtingstest te gebruiken voor de definitieve registratie van hun hengsten", aldus Miesner. 


Bron: Persbericht