Met slechts 15 merries gaat SK IJsselmuiden voor kwaliteit

Met slechts 15 merries gaat SK IJsselmuiden voor kwaliteit
Met 15 merries was de stamboekkeuring in IJsselmuiden vanochtend kwantitatief gezien niet zo sterk, maar kwalitatief gelukkig wel. Gastheer Benny Wezenberg had twee uitschieters, de Casall-dochter Elin sprong naar 85 punten en Montanban (v.Monte Bellini) behaalde zelfs 90 punten.

Het juryteam bestaande uit inspecteur Henk Dirksen en Dirk Reijne kreeg tien spring- en vijf dressuurmerries te beoordelen. In de springrichting werden er zeven ster of sterwaardig verklaard, bij de dressuur waren dat er twee. Het begon vanochtend gelijk goed met twee echte uitschieters in de eerste groep springmerries, beide als veulen aangekocht door gastheer Benny Wezenberg.

De hoogste punten van het seizoen tot nu toe behaalde de Casall-dochter Elin (uit Tum Tum Retto v.Carland). Zij was drie jaar geleden het eerste merrieveulen dat fokker Pieter Dolfsma uit Kampen ooit verkocht, en wel toen ze drie dagen oud was aan Benny Wezenberg die gelijk helemaal gek was van de Casall-dochter. De juryleden waren dat vandaag ook, Elin behaalde 80 punten voor het exterieur en maar liefst 90 voor het springen! “Echt een aparte merrie. Ze staat goed in het rechthoeksmodel, heeft een mooie voorhand en een echt sportlichaam. Het fundament is correct en ze beweegt actief, met een goede balans. De galop is ruim en met veel afdruk. Springen doet ze elke keer heel goed met de schoft omhoog, met veel lichaamsgebruik en ze kan goed ‘terugspringen’. De Casall-merrie lijkt over heel veel atletisch vermogen te beschikken en kreeg van ons voor zowel de reflexen als techniek 90 punten”, is inspecteur Henk Dirksen enthousiast. Ook opvallende zaken deed de Monte Bellini-dochter Montanban (uit Grenoble v.Chambertin, fokker F.R. Sanktjohanser uit Loeningen), eveneens van Benny Wezenberg. Zij kreeg 80 punten voor het exterieur en 85 voor het vrij springen. “Dit is een jeugdige merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en een goed gevormde voorhand heeft. Het is een merrie met veel uitstraling die, als je kritisch wilt zijn, nog wat sterker in de bovenlijn zou mogen. Ze heeft correct en hard fundament. Haar galop is heel lichtvoetig en ze springt telkens heel goed met de schoft naar boven. In het begin was ze wat fris, wat ten koste ging van de techniek, maar ze bouwde zichtbaar op en toonde daarbij heel veel vermogen.” Voor het vermogen kreeg Montanban dan ook 90 punten, naast 85 punten voor zowel de galop als reflexen. Beide merries behoren -onder voorbehoud van cornage-onderzoek- nu al tot de favorieten voor de Centrale Keuring in Geesteren op 6 juli.

De keuring verliep in alle rust voorspoedig. “Het is hier een goede accommodatie en mooi rustig voor de paarden. We zijn heel blij met twee van zulke uitschieters maar ook de andere vijf springmerries konden we met gemak ster verklaren vandaag. Samen met de twee nette dressuurmerries hopen we ze allen terug te zien op de CK”, aldus Henk Dirksen. Maandag krijgt het Overijsselse merriekeuringsseizoen in Lonneker en daarna Haaksbergen haar vervolg.

Bekijk hier de volledige uitslagen