Fokker van het jaar bekend gemaakt

Fokker van het jaar bekend gemaakt
Fokker van het Jaar worden is natuurlijk altijd een bijzonder moment. Jarenlang werk je daar als fokker naar toe, maar slechts een enkeling lukt het om daadwerkelijk deze titel te verwerven. Dit jaar is Leunus van Lieren uitgeroepen tot Fokker van het Jaar richting dressuur!

De fokkerij van de Fokker van het Jaar 2017 bij de springpaarden is een familie aangelegenheid. Binnen deze familie wordt de fokkerij gecombineerd met opfok en het uitbrengen van de fokproducten in de sport. Niemand minder dan de familie Van Kooten uit het Utrechtse Montfoort mag zich een jaar lang de Fokker van het Jaar noemen!

Dressuur

Tijdens een volgepakt stadion werd zojuist door Ine van Deurzen de Fokker van het Jaar 2017 bekendgemaakt: “Het is zover!”, kopte een nieuwsbericht op onze eigen KWPN-site eind juli vorig jaar. Het ging over het 20e zelfgefokte paard uit de fokkerij van Leunus van Lieren die een dag eerder Grand Prix dressuur geklasseerd werd. Wat een fantastische maar zeker uitzonderlijke prestatie!

Bij de naam Leunus van Lieren, of zijn stalnaam Stal Hexagon, dan is het eerste paard dat in gedachte komt de hengst Rubiquil. Deze zoon van Rubinstein I werd door Leunus en zijn – inmiddels gestorven – vrouw Mieke gefokt uit de keur prestatiemerrie Aquila (v.Roemer). Leunus leidde hem zelf op tot het allerhoogste niveau en later was Rubiquil ook nog succesvol op dat niveau onder het zadel van vaste stalamazone Thamar Zweistra en zoon Laurens van Lieren. Reden voor het KWPN om deze hengst in 2002 goed te keuren voor de fokkerij. Rubiquil is dan ook te vinden in de afstamming van meer dan de helft van de paarden die Leunus gefokt heeft en op het hoogste niveau gelopen hebben.

"Ik had dit absoluut niet verwacht, ben nog een beetje overdonderd. Ik had echt niets in de gaten, had helemaal niet door dat de paarden naar de vooropstelling werden omgeroepen en pas toen mijn naam werd omgeroepen kreeg ik het in de gaten. Ontzettend leuk!", aldus de eerste reactie van een blije Leunus van Lieren.

Als een fokker al decennia lang paarden weet te fokken die het ultieme fokdoel van het KWPN weten te halen, kan de titel Fokker van het Jaar niet uitblijven!

Springen

De familie Van Kooten kreeg verschillende hengsten KWPN goedgekeurd. De 16-jarige Cabouchon-zoon Upperville, die met Sjoukje van Kooten ZZZ heeft gelopen is er daar één van. Sjoukje heeft Upperville opgeleid tot het Z2 en daarna is de hengst verkocht naar Rusland, heeft daar succesvol Grand Prix gelopen en werd nu voorgesteld door Marian Hooge. Dit voorjaar werd de hengst Jukebox goedgekeurd. Deze Paddock de Plessis komt uit de merrie Bola (v.Vainqueur) en is goedgekeurd met 81,5 punten waarbij vooral zijn vermogen opvallend was. De Cosun-zoon Joint Venture uit de Quintero-merrie Fola werd dit voorjaar goedgekeurd met 79 punten. Een ander opvallend fokproduct van deze Fokker van het Jaar is Audi’s Alpapilon Armani, de Aldato-zoon waarmee Vincent Voorn deelnam aan de Olympische spelen in Beijing 2008.

De ‘Nola-stam’ is uitgegroeid tot demeest succesvolle lijn van deze familie. Uit de Corofino-dochter K-Nola fokte hij onder meer het internationale 1.50m-springpaard Thor (v.Elmshorn) die door Roelof Bril is uitgebracht, en het 1.45m-springpaard Zador (v.Querlybet Hero) van Radoslaw Zalewski. K-Nola is ook moeder van de ster IBOP-merrie Anola (v.Quidam de Revel) die een 10 voor vermogen scoorde in de aanlegtest. Zij slaagde met de topscore van 86,5 punten en is vervolgens op 1.30m-niveau uitgebracht. Ook dochter E-Nola (v.Linton) was een topscoorder op de keuring (90 punten vrij springen) en aanlegtest (81 punten IBOP oude systeem). Twee andere superieure nakomelingen van K-Nola zijn de Vainqueur-dochter Bola, die in 2009 voor groot succes zorgde door de NMK-titel te bemachtigen, en de KWPN-goedgekeurde hengst Freedom (v.Advance) die vorig jaar werd verkocht aan Chinese eigenaren voor wie Bart Bles hem rijdt.