Dorian Grey levert algemeen kampioen bij vrijspringen Saasveld, Jan Hulshof succesvol

Dorian Grey levert algemeen kampioen bij vrijspringen Saasveld, Jan Hulshof succesvol

De 2024 editie van de vrijspringwedstrijd bij de Rijpaardfokvereniging Twente was een ware triomf voor Jan Hulshof, voorzitter van de vereniging. Zijn merrie Mbappee (United Touch S x Calando I) domineerde als de beste vierjarige, terwijl zijn ruin Ascalord JH (Asca x Con Air) een eervolle derde plaats veroverde in de competitieve groep van driejarigen. Echter, de ultieme onderscheiding, het algemeen kampioenschap, ging naar Marjolein Braamhaar's Rosa Grey VDP (Dorian Grey TN x Verdi TN).

Het jurypanel, bestaande uit Bart Bles en Bart Blauwgeers, prees Rosa Grey VDP zeer. Deze schimmel, afstammend van de 1,50m springende Lupicor-dochter Aletta, oogstte lof met negens voor techniek en afdruk, en 8.5-en voor reflexen, vermogen, instelling en algemene indruk. Met 60 punten stak Rosa Grey VDP duidelijk boven de rest uit.

De spanning liep hoog op toen Bernice MBZ (Balou du Rouet x Diamant de Semilly), het laatste deelnemende paard, naderde. Met 59 punten behaalde dit fokproduct van Marcel Bokdam, in eigendom van Gerben Steggink, de tweede plaats, tevens goed voor het algemene reservekampioenschap.

Bij de vierjarigen eiste de United Touch-dochter Mbappee van fokker/eigenaar Jan Hulshof de overwinning op. Deze Holsteinse topper koos voor de indrukwekkende merrie van Richard Vogel, voortkomend uit een rechtstreekse lijn van het fenomeen Calando I, via een moeder van Cantus (stam 390). De jury beloonde Mbappee met 8.5-en voor galop en vermogen, terwijl alle andere aspecten met een acht werden gewaardeerd.

In deze categorie waren de verschillen minimaal. Met een halve punt minder behaalde de tweede plaats Glennfiddich VDL-zoon Price K (x Carrera VDL) van fokker P. Kamphof (stam van Wellington) en eigenaren Van Genugten-Timmers en Oosterlaar. Tobago-zoon Pasquino Z (mv Zirocco Blue VDL) van fokker/eigenaar L. ten Vergert uit Enschede completeerde de top drie met 56 punten.



Bron: Persbericht (bewerkt)