CK Vrouwenpolder: kleine groep springmerries van hoge kwaliteit

CK Vrouwenpolder: kleine groep springmerries van hoge kwaliteit

De aantallen driejarige springmerries waren niet hoog op de Centrale Keuring in Zeeland, maar de kwaliteit was dat zeker wel. De Cohinoor VDL-dochter Luoma II pakte de kampioenstitel.


Slechts twee merries verschenen in de baan, zij werden beiden voorlopig keur en uitgenodigd voor de Nationale Merriekeuring. Petro Trommelen en Arnold Kootstra verkozen Luoma II (Cohinoor VDL uit Gurloma van Mr. Blue, fokker S. Van Dellen uit Opende) van Dirk Maris uit Grijpskerke tot kampioen. Deze merrie sprong op de stamboekkeuring al voor 80 punten. “Het is wikken en wegen bij deze driejarige merries, maar we hebben gekozen voor de merrie met het meest moderne type”, licht Petro Trommelen toe. “De kampioen is een langgelijnde, jeugdige merrie met veel rasuitstraling. Ze heeft een mooie schoftontwikkeling en een hard fundament. Deze merrie kan fijn stappen en draafde vandaag extra, op de stamboekkeuring sprong ze goed en heeft ze een hele gelijkmatige prestatie geleverd.” 

Luoma II
Luoma II is al sinds ze een veulen was in eigendom van Dirk Maris, die haar ongezien kocht van Sietse van Dellen. “Ik had dat jaar één merrieveulen en daar wilde ik een maatje voor hebben”, aldus de sympathieke eigenaar. “Door de telefoon kocht ik haar van Sietse, dat doe ik vaker met vertrouwde mensen en dat is heel goed uitgepakt. Sietse heeft misschien wel een klein beetje spijt dat hij niet meer voor haar gevraagd heeft, het is een hele mooie merrie en ik ben heel blij met haar. Ik heb beide springmerries die hier vandaag op de Centrale Keuring liepen zelf opgefokt, ze hebben samen bij mij in de stallen gestaan. Dat is heel leuk om mee te maken, echt heel bijzonder. Wij hebben veel plezier van deze merrie. De merrie staat nu bij de familie Huigen in Nisse, zij hebben haar zadelmak gemaakt en ook onder het zadel is ze een heel fijn paard. Dit jaar wil ik een veulen met haar fokken, daarna gaat ze de sport in.”

Reservekampioen
De reservekampioen is Lucca Donja (Hotspot uit Huupie Donja elite IBOP sport PROK van Bernini) van fokker D.F.C. Benschop uit Serooskerke. “Dit is een royaal ontwikkelde merrie, die vooral opvalt vanwege de macht die ze uitstraalt. Deze merrie kan goed stappen en draafde vandaag met een goede ruimte, waarbij ze het achterbeen nog iets meer onder zou mogen brengen. Op de stamboekkeuring viel het vermogen van deze merrie positief op.”

BRON: KWPN