BWP pakt onjuiste pedigrees aan

BWP pakt onjuiste pedigrees aan
De laatste weken is er wat commotie rond het DNA van paarden. Ondertussen werd in de BWP database de pedigree aangepast van de vier merries waarvan er een rapport is van een DNA onderzoek dat een andere vader aanduidt dan de oorspronkelijk geregistreerde. Het opvragen van de paspoorten van de betrokken paarden wordt opgestart voor die waarvan in BWP de gegevens van de betrokken personen gekend zijn. In een tweede ronde komen de paarden aan de beurt waarvan eerst de actueel betrokken personen opgespoord moeten worden.
De paspoorten zullen kosteloos vervangen worden.

Het leek eenvoudig, maar na tussenkomst van de overheid is het duidelijk dat de vervanging van het ene paspoort door het andere niet zomaar kan. Er zijn strikte regels te volgen. Het overzicht daarvan gaat doorgestuurd worden en het is dus alleszins wachten tot dan voor de vervanging van de paspoorten gedaan kan worden.

Een vijfde dossier ligt moeilijk. Er is een resultaat van een DNA onderzoek van 2006 dat de juistheid van afstamming aanduidt bij de inschrijving in BWP. Nu is er een rapport toegekomen van een onderzoek dat een ander resultaat geeft. Dit dossier geeft aan dat grote omzichtigheid nodig is bij het trekken van besluiten, zeker bij het nu onderzoeken van oude situaties. Doorheen de jaren kan van alles gebeurd zijn. Hopelijk brengt verder onderzoek duidelijkheid.

Er zijn tenslotte nog 3 dossiers waar er twijfel is over de juistheid van het vaderschap. Daar wordt nog onderzocht of er sprake kan zijn van een andere vader.