Brabant maakt excellente dressuurpaarden reputatie waar bij SK Berlicum

Brabant maakt excellente dressuurpaarden reputatie waar bij SK Berlicum
Brabant heeft haar excellente reputatie als dressuurpaardenprovincie weer eer aan gedaan vandaag op de stamboekkeuring in Berlicum, waar het gemiddelde niveau zeer hoog lag. Twee halfzussen van KWPN-hengsten verdienden een bovenbalk van 85/90: Isabel (v.Totilas) en Ipradin (v.Don Tango B).

Volgens inspecteur Toine Hoefs was het een memorabele dag vandaag in Berlicum. “En ik was beslist niet de enige die er zo over dacht, ook Reijer van Woudenbergh sprak in superlatieven en zei dat hij maar zelden zo’n goede keuring had meegemaakt”, lacht Toine. Van de 40 dressuurmerries werden er 26 ster. Eén van de merries die zorgde voor dit enthousiasme is de interessante Isabel (Totilas uit hengstenmoeder Annabel elite pref v.De Niro, fokker Grietje Jansen-Blanken uit Joppe) van Welmoed Jansen uit ’s Gravenhage. Zij veroverde het sterpredicaat met een overtuigende bovenbalk van 85/90. “Dit is een goed ontwikkelde, opwaarts gebouwde merrie met veel rasuitstraling en een langgelijnd model. Ze stapt geweldig, heeft een zeer goede draf met een extra achterbeengebruik en veel balans, afdruk en ruimte in galop. Voor zowel de stap als galop kreeg ze 90 punten, naast 85 voor de draf en houding.” Isabel is een halfzus van de KWPN-goedgekeurde Lichte Tour-hengsten Bretton Woods (v.Johnson) en Chagall D&R (v.Jazz). Volle broer Gaudi was aangewezen bij het KWPN. Ook de Don Tango B-dochter Ipradin (Amadin S elite IBOP-dres sport-dres v.Trento B) van fokker Peter van de Sande uit Liempde deed opvallende zaken in Berlicum en is een halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Guardian S (v.Bodyguard). Met eveneens 85/90 bestond er ook over haar kwaliteiten geen enkele twijfel. “Deze aansprekende merrie staat goed in het rechthoeksmodel, heeft sterke verbindingen in haar lichaam en heel correct fundament. Ze heeft een excellente bewegingsvorm en kreeg 90 punten voor zowel de draf, galop als houding. Ze beweegt met een hele goede techniek, veel balans, een sterk achterbeengebruik en een goede schoudervrijheid.”

Ook van andere merries was het genieten vandaag. Met 85/85 behaalden Invite prok (Wynton uit Passoa Weering keur sport-dres v.Balzflug) van fokker A. van den Broek en mede-geregistreerde Verhagen Horse Service VOF beide uit Boekel, Ina-Tina prok (Desperado uit Ratina L ster prok pref v.Lancelot) van fokker M.A. van de Goor uit Herpen en Impression (Dream Boy uit Delight elite IBOP-dres v.Tolando) van fokker H. van der Heijden uit Vinkel het dik verdiende sterpredicaat. “Wynton-dochter Invite is een langgelijnde, opwaarts gebouwde merrie met sterke verbindingen, voldoende front en correct fundament. Ze draaft met zeer veel techniek in de benen en een goed achterbeengebruik. Bewegen doet ze met veel balans en afdruk.” Voor de draf kreeg Invite 90 punten. Desperado-dochter Ina-Tina maakte veel indruk met haar goede houding. “Deze merrie staat goed in het rechthoeksmodel en is eveneens mooi opwaarts gebouwd. Ze heeft een sterk model en correct beenwerk. Ze heeft een zeer goede stap en beweegt telkens mooi met de schoft naar boven.” Dream Boy-dochter Impression kreeg voor zowel de draf, galop als houding 85 punten. “Ook deze merrie heeft een hele goede bewegingsvorm. Ze is grootramig, heeft een mooi front en veel ras. Bewegen doet ze met veel techniek, afdruk en zelfhouding”, licht Toine Hoefs toe. Met 85/80 behoorde de register A-merrie Icara L prok (Don Olymbrio uit Carmen L ster prok v.Rousseau, fokker Jan Lamers uit Oss) van M. McTalley uit California tot de opvallendste van de dag. Deze royaal ontwikkelde, opwaarts gebouwde merrie heeft veel rasuitstraling en toonde in draf heel veel schakelvermogen. Met 80/80 verdiende Isareina (Don Tango B uit Sareina elite sport-dres v.Sion) van fokker E. van der Heijden uit Volkel het sterpredicaat. Ze beschikt over een correct en aansprekend model met goed fundament. In beweging waardeert ze zich op qua houding en voor haar zeer goede stap ontving ze 85 punten.

Van de 30 springmerries werden er 21 ster, waaronder vier merries die zich al in de sport hebben bewezen en het sportpredicaat op zak hebben. De uitschieter van de dag bleek Idiella prok (Emerald van ’t Ruytershof uit Woradiella elite IBOP-spr v.Oramé) van fokker W.J.G. van Dijck uit Hilvarenbeek. Zij werd voor haar voorkomen en optreden beloond met 85/85. “Deze goed ontwikkelde merrie van 1.69m heeft een heel aansprekend model met goede verhoudingen en correct fundament. Ze beweegt op een hele losse manier en springt telkens goed naar voren”, vertelt inspecteur Arnold Kootstra. “Bij het springen is Idiella vlug, telkens goed van de voorste paal af en kan ze heel goed doorschakelen naar voren boven de sprong. Met name dit atletische vermogen was indrukwekkend, voor het vermogen konden we haar dan ook 90 punten geven.” Drie merries kregen 75/80. Onder hen Ipwiths (Etoulon VDL uit Djembé stb-ext prok v.Verdi) van fokker De Bemi Hoeve uit Hoogeloon. “Dit is een heel aansprekende merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en ras heeft. In galop zou ze wat meer ruimte mogen hebben maar is ze wel lichtvoetig. Springen doet ze met hele goede reflexen, goed naar boven en ze bouwde duidelijk op de oxer op.” Dezelfde punten kreeg de jeugdige Kannan-dochter Itina van het Maaskantje prok (uit Etina stb-ext v.Indorado) van fokkers T. Cooijmans uit Den Dungen en M.D. Peters uit Sint-Michielsgestel. “Deze smalle merrie staat goed in het rechthoeksmodel en heeft merrieopdruk. Bij het springen is ze voorzichtig, vlug boven en opende ze achter goed.” Ook de lichtvoetig galopperende vijfjarige Greace H prok (Numero Uno uit Tender Z v.Treasure Z) van fokker H. Kolen uit Berkel Enschot kwam uit op 75/80. “Dit is een aansprekende merrie met een mooie voorhand en veel merrieopdruk. Bij het springen is ze heel vlug boven en ze springt met een goed lichaamsgebruik. Daarnaast viel haar gemak op de oxer op.” Ook 80 punten voor het springen kreeg Icaterma prok (Emerald van ’t Ruytershof uit Eterma ster v.Lux, fokker A.J.M. de Jong uit Udenhout) van J.F.E. van Roessel uit Loosbroek, die 70 punten voor exterieur kreeg. Zij viel bij het springen op door haar zeer vlugge reflexen (85), wat ze ook op de insprong telkens goed liet zien.

Bekijk hier de volledige uitslagen