Nicholson's Nereo met pension op Badminton Horse Trials

Nicholson's Nereo met pension op Badminton Horse Trials
Het legendarische paard Nereo (Fines) van Andrew Nicholson is officieel met pensioen gegaan op Badminton Horse Trials afgelopen weekend. De achttienjarige ruin heeft tien jaar met de Nieuw-Zeelander in de internationale sport gelopen. Vorig jaar schreef het duo nog de overwinning van Badminton op hun naam, dit jaar krijgen ze een staande ovatie voor Nereo's pensioen.

De Trials liepen niet helemaal zoals Nicholson had gepland, het afsluitende springparcours van Badminton had het mooie afscheid van Nereo moeten worden maar de ruin werd 's ochtends na de veterinaire keuring in de holding box gezet omdat hij niet helemaal zuiver was op harde ondergrond. Hierop besloot Nicholson hem meteen uit de wedstrijd terug te trekken, "het ging niet helemaal zoals ik het had uitgedacht, maar de show die hij gisteren in de cross gaf was geweldig en ik hoop dat het publiek hem zo herinnert".

In de tien jaar dat ze een combinatie vormden schreef het duo verschillende internationale overwinningen op hun naam, Bramham CCI3* in 2009, Aken CIC3* in 2010, Pau CCI4* in 2012, Barbury CIC3* in 2016 en Badminton 2017. Verder werd de combinatie ook driemaal tweed in Burghley en behaalden ze een bronzen teammedaille op de Spelen in Londen, individueel werd de combinatie vierde. Tot slot waren ze tweemaal lid van het Nieuw-Zeelandse team op het WK in Kentucky en Caen.

Van zijn veertig internationale starts won Nereo er vijf en eindigde hij 25 maal in de top tien. Nicholson benoemt Badminton 2017 als hoogtepunt van hun carrière, "ik heb alles met hem gedaan, jaar na jaar heeft hij op top niveau gepresteerd. Het geeft aan hoe sterk hij is".

Nicholson's dochter Lily neemt de teugels over om de ruin een actieve pensionering te geven.