Merel Blom: "Ik ben blij dat ik zelf steeds beter ga rijden, dat is wat ik wil"

Merel Blom: "Ik ben blij dat ik zelf steeds beter ga rijden, dat is wat ik wil"
Het bleek een pittige XC cross op de FEI Wereldruiterspelen in Tryon. Met haar foutloze cross binnen de tijd, maakte Merel Blom veel indruk. “Ik ben blij dat ik zelf steeds beter ga rijden, dat is wat ik wil. Dat ik zelf steeds beter ritten krijg en mijn oog durf te vertrouwen. We moeten natuurlijk een beetje op de echte jongens gaan lijken en ik vind het wel mooi dat ik ze nu eens op de hielen zit”, vertelt ze stralend.

“Rumour is een gigantisch paard en hij blies er nu ook op. We zijn een team, het is fascinerend dat paarden dit kunnen en het is met deze gewoon heel leuk. Je kunt met hem ook heel goed je plan hebben. Zo wilde ik op de twee grote tafels vier galopsprongen hebben en geen vijf zoals veel doen. Dat kost te veel tijd met deze, remmen brengt niet wat, maar het moet wel gecontroleerd. Daarom laat ik hem aan het begin altijd wachten en daarna mocht hij openen. Het was echt tof. Hij was ook heel fit aan het einde.”

Raf Kooremans ging als laatste van de Nederlanders van start en deed dat net als de anderen overtuigend. “Het ging echt super goed, ik ben zo blij. Ik heb het paard nog geen jaar bij mij staan, en dit was onze zesde cross, fantastisch. Ik had er wel alle vertrouwen in, maar het moet altijd wel eerst gebeuren. Ik voelde geen extra druk omdat ik als laatste moest, je moet dan alleen lang wachten. Ik weet ook dat de andere teamleden het mij niet kwalijk nemen als het niet zou lukken. Het is een voordeel dat je meer ruiters kunt kijken, maar je gaat dan ook twijfelen. We hadden afgesproken om bij het water de snelste route te nemen, maar niemand deed dat behalve de Nederlanders. Ik stond daar met Theo en die zei ik ga toch rechtdoor, en toen zei ook Bettina gewoon rechtdoor zoals we het gelopen hebben en het heeft super uitgepakt. Ik denk dat we het goed gedaan hebben als team en reclame hebben gemaakt voor de sport.”

De 29-jarige Renske Kroeze, debutant op een seniorenkampioenschap, liet met haar Jane Z alleen wat tijdfouten noteren.
“Mijn merrie heeft het echt fantastisch gedaan, ze was best moe aan het eind. Die heuvel aan het einde was echt zwaar, en ze had zich al zo gegeven de hele wedstrijd en overal super meegekeken, maar ze bleef gaan. Ik ben echt fantastisch trots op haar, zo een klein merrietje met zo een groot hart, echt onvoorstelbaar. Het is natuurlijk ook geen paard met mega veel volbloed, maar haar grote hart maakt veel goed. Super vet om mijn eerste WK zo te rijden.”