Marilyn Little kan cross uitrijden ondanks bloedregel

Marilyn Little kan cross uitrijden ondanks bloedregel
Opnieuw is er opschudding ontstaan over de zogeheten bloedregel. Ditmaal tijdens het CCI3* op het Fair Hill International, waar de Amerikaanse Marilyn Little de cross uit mocht rijden, nadat de officials bloed zagen in de mond van haar paard RF Scandalous.

Christian Landolt, voorzitter van de jury, bevestigde dat er inderdaad bloed in de mond geconstateerd was. "De eerste melding kwam van de hindernisjury bij hindernis 20, waarna ook de jury bij de hindernis 22, 23 en 24 dezelfde melding doorgaven. Omdat ze al aan het einde van de cross was is er besloten haar door te laten rijden, waarna er na haar cross direct een dierenarts bij zou komen", vertelt Landolt.

De mond van de merrie werd direct onderzocht, maar er was niets meer te zien. De Amerikaanse mag daarom gewoon in de uitslagen worden meegenomen. "Wij hebben geen open wond of iets dergelijks gevonden. Met deze informatie van de dierenarts hoeven wij geen verder onderzoek op te stellen. Vermoedelijk heeft de merrie op haar tong gebeten", aldus Landolt.

Little reed overigens een prima cross. Samen met haar Scandalous eindigde ze op een tweede plaats in het eindklassement met een totaal van 46.3 strafpunten.

Volgens de regelgeving van de FEI regel 526.4: "Bloed op paarden kunnen een indicatie zijn van mishandeling van het paard en moeten per situatie beoordeeld worden door de grondjury. In minder grote zaken zoals bloed in de mond, bijvoorbeeld als het paard op zijn tong of lip heeft gebeten, een kleine bloeding aan de ledematen, dient de grondjury de situatie te onderzoeken en beoordelen. De grondjury mag de atleet vervolgens het groene licht geven om zijn rit te hervatten".

Klik hier voor een foto