Zweden wint het Europees Kampioenschap, Nederland zevende: "Er had zeker meer in gezeten"

Zweden wint het Europees Kampioenschap, Nederland zevende: "Er had zeker meer in gezeten"

Het Zweedse team veroverde hun derde gouden medaille op rij. Na het Goud op de Olympische Spelen én op het WK in Herning schrijf het team nu ook het Europees Kampioenschap op naam. Ook individueel ligt de gouden medaille binnen handbereik. Het Nederlandse team bemachtigde nog een plek binnen de top tien. 

De voorlopige top vier moest nog een ruiter afvaardigen in de finale voor de teams op het Europees Kampioenschap. Zweden, Zwitserland, Ierland en Duitsland.

Na de ronde van Eoin McMahon met Mila (v. Monte Bellini) eindigde het Ierse team op een totaal van acht strafpunten. Martin Fuchs had de eer van Zwitserland in handen en besloot zijn ronde op de elfjarige KWPN'er Leone Jei (v. Baltic VDL) met twee springfouten waardoor het Zwitserse team met zestien strafpunten naar onderen zakte. 

Het lot van Zweedse team kwam terecht op de schouders van Rolf-Göran Bengtsson. In de eerste ronde had hij in het zadel van Zuccero (v. Zirocco Blue) een totaalscore van acht maar kreeg het schrapresultaat hierop toegepast. Het duo slaagde erin de nulscore van hun team te behouden! 

Duitser Gerrit Nieberg was de laatste die in de landenstrijd aan de start kwam op Ben 431 (v. Sylvain). Het Duitse team stond op dat moment al op een totaal van 12 strafpunten en kon dus niet meer in de buurt komen van de Zweedse overmacht. 

Voor het Oostenrijkse team betekent deze EERSTE (bronzen) medaille ooit op een Europees Kampioenschap ook een ticket voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs! Voor Zweden is het echter ook de eerste keer dat ze Europees goud winnen. 25 jaar na de suprematie van Duitsland is het nu Zweden dat de wereldtitel, de Europese titel en de Olympische titel in één keer in handen heeft.

"De wind hadden we dit kampioenschap niet in de rug en na de eerste super foutloze rit van Jur op woensdag, hebben we helaas achter de feiten aangelopen”, aldus bondscoach Jos Lansink. Willem Greve beet vandaag het spits af met zijn KWPN-hengst Highway TN. Een zeer sterk gereden rit, maar een fractie buiten de tijd leverde dit duo één strafpunt voor tijd op. Maikel van der Vleuten en de negenjarige O’Bailey vh Brouwershof zagen de bovenste plank van hindernis 8 naar beneden vallen en noteerden daarnaast nog twee tijdfouten.

Foutloze rit voor Smolders
De tot vandaag toe zeer sterk presterende Jur Vrieling en Long John Silver 3 N.O.P. liepen tegen twee springfouten aan. Harrie Smolders en zijn Uricas vd Kattevennen maakten het EK af met een superieur gereden rit en kwamen foutloos en binnen de tijd over de finish. Het verschil met brons bleek achteraf minder dan vier strafpunten, zo dicht zaten de resultaten bij elkaar. Het goud ging naar Zweden, Ierland won zilver en Denenmarken wist een historisch resultaat neer te zetten met het winnen van teambrons.

“Voor nu tevreden zijn”
“Er had zeker meer in gezeten als je nu terugkijkt op de afgelopen dagen, en ik ben dan ook wel een beetje teleurgesteld. Maar uiteindelijk kunnen we ook niet ontevreden zijn. We hebben er vier paarden bij met kampioenschapservaring”, vertelt Jos Lansink die daarmee doelt op Highway TN, O’Bailey vh Brouwershof N.O.P., Uricas vd Kattevennen en Inflame Go. “De ruiters hebben goed gereden, de wind hadden we niet in de rug en voor nu moeten we tevreden zijn. Met het oog op Parijs, zegt dit resultaat helemaal niets”, besluit Lansink.

Resultaten

Jens Fredricson houdt vast aan zijn koppositie

In de individuele ranking blijft Jens Fredricson aan de leiding. Met de twaalfjarige Markan Cosmopolit (v. Cohiba) heeft de Zweed nog steeds een nulscore achter zijn naam staan. Op twee volgt Steve Guerdat (SUI) met in de tweede competitie ook eveneens twee nulscores voor Dynamix de Belheme (v. Snaike de Blondel). Hetzelfde geldt voor Michael Duffy (IRL) en Cinca 3 (v. Casall) die voorlopig de derde plaats innemen.

Voor Nederland staat Jur Vrieling het best geklasseerd. We zien hem met Long John Silver 3 NOP (v. Lasino) voorlopig op negentien. Wat verder op 29 staat Maikel van der Vleuten met O'Bailey vh Brouwershof NOP (v. Darco).

Resultaten



  1. Zweden
  2. Ierland
  3. Oostenrijk




Bron: KNHS