Xenophon vindt schrappen eindcijfers ‘rampzalig’ voor de dresuursport

Xenophon vindt schrappen eindcijfers ‘rampzalig’ voor de dresuursport
Vorige week werd op de General Assembly van het FEI in Montevideo (Uruguay) overeengekomen een deel van de eindcijfers van het protocol op internationale dressuurwedstrijden te schrappen. In een persbericht heeft Xenophon, de vereniging die zich inzet voor het behoud en de promotie van de klassieke rijkunst, zich uitgelaten tegen deze wijziging. De organisatie vindt het rampzalig voor de dressuursport.

De drie eindcijfers voor de zuiverheid van de gangen, de impuls en de gehoorzaamheid zijn geschrapt. Volgens Xenophon is het wegvallen van deze  beoordelingen een ramp voor de dressuur. "Op deze manier zal er weinig overblijven van de dressuursport," zegt Susanne Ridderbusch, voorzitter van de organisatie.




“Het gaat niet lang meer duren totdat we moeten rechtvaardigen om op een paard te rijden. Vermeende dierenrechtenactivisten zullen de verwachte negatieve ontwikkelingen van sport voor hun eigen doeleinden gaan gebruiken. Daarom dringen we er bij de FEI op aan om dit punt opnieuw te bekijken.”




De organisatie vreest naar eigen zeggen dat de harmonisering in de dressuursport zal verdwijnen en dat het 'showrijden' opnieuw de overhand zal krijgen.  "Dit is dramatisch voor de paarden en geeft een volledig verkeerd signaal naar het publiek. De juryleden zijn nu meer dan ooit verplicht om slecht rijden in elk individueel onderdeel af te straffen. Of dit gaat werken, is twijfelachtig,” besluit Xenophon