Europees parlementslid Hilde Vautmans: "Er dient fiscale, medische en economische harmonie te zijn in het Europese paardenlandschap"

Europees parlementslid Hilde Vautmans: "Er dient fiscale, medische en economische harmonie te zijn in het Europese paardenlandschap"
Europees parlementslid, Hilde Vautmans is sinds enkele maanden sterk bezig aan het uitwerken van een nieuw paardenplan. “De paardensport is een belangrijk onderdeel van de Europese economie,” verklaart de parlementariër. “Als je weet dat er jaarlijks ongeveer 100 miljard euro omzet wordt gecreëerd en ongeveer 400.000 mensen tewerk stelt dan besef je de impact van deze sector op onze economie.”

Vautmans wil de aandacht en ondersteuning voor de professionele en hobbymatige paardensport vergroten. “Met mijn plan willen we een antwoord bieden op verschillende vragen die zich momenteel stellen op alle niveau’s, zowel opnhet Europese,  federale,  gewestelijk vlak.”

Het paardenplan van Vautmans bevat enkele aandachtspunten die het paard zijn plaats moeten bieden binnen de agrarische sector.

 

Voor de professionele paardensport

“We worden teveel geconfronteerd met een gebrek aan harmonie binnen de paardensport. Dit zorgt ervoor dat de sport en handel heel wat onnodige administratie wordt opgelegd,” verklaart Hilde Vautmans.

Om een antwoord te bieden wil ze zich focussen op volgende punten.

 

  1. Fiscaliteit
    “Er moet een harmonisering komen op alle niveau’s,” herhaalt Hilde Vautmans. “Als we België als voorbeeld nemen dan merk je dat topsporters bij de handel belemmerd worden op internationaal niveau. De BTW heffing in de agrarische sector bedraagt 6 procent terwijl dat in de paardensport nog steeds op 21 procent staat in België. Dit zorgt ervoor dat Belgische paarden vaak te duur zijn, immers is de 15 procent BTW heffing van toepassing bij buurlanden. Die handicap moeten we op Europees niveau trachten weg te werken.”

  2. Export
    Een ander punt waar Vautmans zich op focust is de export van paarden. “Op Europees en Vlaams niveau dient de export meer gepromoot te worden.” Vautmans doelt hier niet alleen op de export van handelspaarden maar ook op sportieve verhuizen, bijvoorbeeld het zich verplaatsen met paarden voor op wedstrijd.
    “Sinds 1 juni 2017 is er reeds een eerste vereenvoudiging uitgevoerd die het verplaatsen van paarden binnen België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk vereenvoudigd. Deze administratieve ontlasting zie ik graag doorgetrokken op Europees niveau. Eventueel moeten we een uniek ‘Equine Life Number’ – paspoort – per paard toekennen om zo ook de controle te kunnen blijven handhaven.”

  3. Medicatie
    Nog teveel wordt medicatie voor paarden op een lokaal niveau gecontroleerd. “Ook de regelgevingen en prijszettingen van medicatie dienen geharmoniseerd te worden op een Europees niveau. Hier zullen belangrijke input moeten gegeven worden door het FEEVA en het FEI.”




Voor de hobbymatige paardensport en houderij

Het paard wordt niet alleen professioneel maar ook recreatief erkend als een belangrijke invloed op de Europese leefwereld. “In Vlaanderen hebben we bijvoorbeeld 19 paarden per vierkante kilometer, dit zorgt ervoor dit de drukste paardenregio is van Europa.”

Vautmans ging in dialoog met verschillende hobby-ruiters en eigenaars om zo de knelpunten voor deze tak van de sector te kunnen vertalen in een actieplan.

  1. Vergunningen
    Een eerste aandachtspunt situeert zich op een Belgisch niveau; de vergunning. “Te vaak wordt ik geconfronteerd met mensen die klagen dat ze vergunningen voor schuilstallen en wandelstallen er niet door krijgen bij de dienst ruimtelijke ordening,” verklaart Vautmans. “Het wordt tijd dat ook de ruimtelijke ordening het belang van het dier gaat inzien en dat deze zijn plaats in de agrarische sector krijgt. Een eerste stap is al ondernomen, maar het blijft – mijn inziens – nog te moeilijk om die vergunningen rond te krijgen.”

  2. Paarden in het verkeer
    Jaarlijks zijn er enkele verkeersongevallen waarbij paarden en ruiters betrokken zijn. Ook dit punt wil de parlementariër aanpakken. “Mensen moeten gesensibiliseerd worden over de risico’s van paarden in het verkeer. De wetgeving is correct, maar we dienen campagnes op te stellen die automobilisten terug aanzetten om respect te hebben voor het dier en zijn ruiter op de baan.”

  3. Paarden Toerisme
    Recent werd de Route d’Artagnan geopend. Deze paardenroute maakt een verbinding tussen Nederland en Italië. “Zo’n Europese wandelroute vind ik fantastisch, maar dan merk je terzelfde tijd dat er bijna geen media aandacht aan wordt gegeven. Thans zit paardentoerisme in de lift. Ook hier zullen we dus een extra inspanning moeten doen om deze sector te promoten.”


 

Verder richt het rapport zich nog op zowel het welzijn van de paarden als de invloed van paarden op het welzijn van de mens. “Het welzijn van paarden blijft een prioriteit. Er zijn nog teveel mensen die voor de aankoop van een paard zich niet bewust zijn van de verplichtingen ten aanzien van het paard,” verklaart Vautmans. “Verder is het van belang dat we ook de paardentherapie blijven ondersteunen. De positieve invloed van paarden op andersvaliden of mensen met revalidaties, dient niet onderschat te worden.”

Het plan is een document dat zich continue ontwikkelt en bijgestuurd dient te worden. Wel is duidelijk dat de paardensport stilletjes maar zeker zijn plaats binnen de economie begint op te eisen.

“Ons doel is de paardensport toegankelijker te maken en aldus te vereenvoudigen niet alleen in administratie maar ook in regularisaties. Dat geeft als effect dat de paardensport, hetzij professioneel, hetzij hobbymatig, nog meer zijn plaats in de Europese economie zal kunnen opeisen. Verder zal zo ook de controle op deze economie vereenvoudigen op federaal vlak.”