Susan Pape's Don Nobless mag met wedstrijdpensioen

Susan Pape's Don Nobless mag met wedstrijdpensioen

De hengstenshow van de partnerstations Beckmann en Pape in Wettringen moet voor Susan Pape deze keer bijzonder emotioneel geweest zijn. Haar succesvolle partner van vele jaren, Don Nobless, is officieel gestopt met de sport.


Don Nobless is een 15-jarige Hannoveraner hengst van Dancier-Don Davidoff-Matcho AA-Florentiner gefokt door de familie Hey. Hij werd in 2009 in Verden gediplomeerd. Een jaar later slaagde hij voor zijn 70-dagen test in Adelheidsdorf als de op twee na beste dressuurhengst van alle examenkandidaten. Hij behaalde zijn eerste overwinningen en plaatsingen in proeven voor jonge rij- en dressuurpaarden onder Anna-Katharina Ruoff. Ondertussen zat Sandra Frieling in het zadel en reed het mooie zwarte paard naar de zevende plaats op het Bundeschampionat 2012 voor vijfjarige dressuurpaarden.

Hij behaalde zijn eerste wedstrijdsucces met Susan Pape in 2014, toen hij zijn eerste medium (M**) dressuurproef bij de eerste poging won. Verschillende overwinningen en plaatsingen in de kleine tour op gevorderd niveau volgden, waaronder in de Neurenberg Burg Cup kwalificaties. In 2016 maakte de hengst zijn debuut op S*** niveau. Internationaal nam "Blacky" in 2017 voor het eerst deel aan Grand Prix-niveau en noteerde verschillende overwinningen en plaatsingen. Vooral het Global Dressage Festival in Wellington was een goede plek voor de twee. Maar ze deden ook mee in Rotterdam en Hagen en wonnen de Grand Prix Freestyle op de Hamburg Derby 2019.

Op de Facebook-pagina van de Pape Stable schrijft Susan: "Mijn lieve Blacky, je hebt me zo veel gegeven. Ik ben zo ongelooflijk dankbaar voor de prachtige successen die ik met jullie heb mogen vieren. Nu zullen we genieten van de tijd zonder stress en gewoon voor de lol. Ik zal je blijven berijden, anders ben je beledigd als ik je er 's morgens niet als eerste mee uitneem. Anders ben je vrij om te doen wat je wilt en zullen we je nog meer in de watten leggen dan nu al het geval is. Dank aan Leslie en John Malone voor hun eindeloze vertrouwen, steun en vriendschap!" 


Bron: St-Georg