Tuigpaardenfokker en ruiter Antoon Epskamp overleden

Tuigpaardenfokker en ruiter Antoon Epskamp overleden

Op zaterdag 9 april is fokker en tuigpaardrijder Antoon Epskamp uit Hoevelaken overleden. Hij werd 78 jaar. Antoon Epskamp werd in 2019 uitgeroepen tot Fokker van het Jaar. Hij fokte zo’n vijftig veulens. 


Hij kocht zijn eerste tuigpaardmerrie in 1998 bij Gezinus Vrieling in Coevorden. Dat was de destijds tweejarige Orona (Jochem x Pygmalion). Zij bracht in totaal 12 nakomelingen waarvan Virona, Zirona, Barones, Erona E en Grandioos de meest bekende zijn.

Virona

Dochter Virona schonk het leven aan 13 nakomelingen, waarvan drie elite, IBOP, PROK merries en één keur IBOP-merrie. Uit deze goede fokmerrie fokte Antoon ook het menpaard Cheron (v. Patijn). Hij pakte met Martin Hölle in 2017 de wereldtitel tweespan in de marathon.

Epskamp had zelf nog elf paarden en fokte met vier merries. Ondanks zijn ziekte bleef hij actief op de concoursen. Vorig jaar startte hij nog elf wedstrijden met de concourspaarden Grandioos (Atleet x Jochem) en Ivirona (Eebert x Waterman).

Geliefd

Los van de successen die Epskamp in de tuigpaardenwereld boekte, was hij ook zeer geliefd bij de mensen die hem kenden. Kenmerkend voor hem was dat hij niet zonodig op de voorgrond hoefde te treden en een ander al het goeds gunde. Hij was een waardige ambassadeur voor de tuigpaardsport en -fokkerij. Wij wensen de familie en nabestaanden veel sterkte met dit verlies. 

Bron: KWPN