Marten Luiten, Talent van het Jaar 2024, en Fynona tweede in Lövsta Future Challenge van Amsterdam

Marten Luiten, Talent van het Jaar 2024, en Fynona tweede in Lövsta Future Challenge van Amsterdam

Sophia Ludvigsen won niet alleen de kwalificatieronde, maar zegevierde ook in de Grand-Prix Freestyle van de Lövsta Future Challenge Cup. De Deense amazone behaalde een score van 79,310% met de tienjarige Blue Hors Quintana (v. Quantensprung). 

Hiermee duwde ze Marten Luiten en Fynona (v. Ampère), die net als in de kwalificatieronde op de tweede plaats eindigden, naar beneden. Andere Deense amazone Thea Bech behaalde met de zestienjarige Dionisos (v. Spielberg) een score van 77,520% en werd opnieuw derde.

Daphne van Peperstraten hield mee de Nederlandse eer hoog en kwam met haar score van 74,030% voor Greenpoint's Cupido (Johnson TN) op vier. 

Resultaten

Marten Luiten voor derde maal op een rij verkozen tot KNHS Talent van het Jaar!

Marten Luiten is wederom verkozen tot KNHS Talent van het Jaar. Vorig jaar kreeg Luiten als eerste in de historie van het KNHS Talentenplan tweemaal achter elkaar de titel toebedeeld, nu maakt hij deze reeks nog specialer door er een derde keer aan toe te voegen. De 22-jarige dressuurruiter ontving de prijs voor KNHS Talent van het Jaar 2023 vandaag tijdens Jumping Amsterdam, uit handen van KNHS Talentenplan ambassadrice Anky van Grunsven, bondscoach Patrick van der Meer en Technisch Directeur van de KNHS Iris Boelhouwer.

Marten won de titel KNHS Talent van het Jaar in 2021, 2022 én 2023 mede dankzij zijn doorlopend uitstekende prestaties, maar ook vanwege zijn grote gedrevenheid waarvoor hij door trainers en bondscoaches wordt geroemd. In 2023 prolongeerde Marten zijn titel als Nederlands Kampioen in de U25 én presteerde hij uitzonderlijk goed tijdens het EK U25. In Hongarije streed hij mee voor de bronzen teammedaille en won hij individueel een bronzen en zilveren medaille.

In de verkiezing van het KNHS Talent van het Jaar tellen de stemmen van drie partijen: bondscoaches en trainers, de pers en het publiek. Anky van Grunsven, ambassadrice van het KNHS Talentenplan, motiveert haar keuze voor Marten: “Marten behaalt doorlopend goede resultaten, hij is erg gedreven en hij denkt serieus na over het management van zijn paarden. Daarnaast is hij zeer goed in de omgang met trainers en eigenaren.”

Ook van bondscoach Patrick van der Meer niets dan lovende woorden. “Ik volg Marten natuurlijk al jaren en ben erg onder de indruk van zijn prestaties in de ring. Daarnaast is Marten een echte ambassadeur voor de dressuursport. Ik heb er vertrouwen in dat we ook bij de senioren op niet al te lange termijn plezier van hem gaan hebben.”

Marten Luiten die tijdens Jumping Amsterdam ook succesvol in actie kwam in de U25 rubrieken was meer dan blij met zijn prijs. “Het is echt super gaaf. Ik heb afgelopen jaar een super fijn jaar gehad, maar had er niet zo over nagedacht wie zou gaan winnen. We hebben een heel sterk team, ik had zelf geen uitgesproken favoriet. Zelf probeer ik steeds een stapje beter te worden als ruiter en dat is afgelopen jaar voor mijn gevoel goed gelukt. Ik heb vooral een stukje meer ervaring opgedaan in de U25 en ben daar zelf nog een slagje handiger in geworden. Daardoor ben ik ook in de opleiding van de andere paarden weer een stukje verder. Ik ben nu 22 dus heb ook nog even op dit niveau,” vertelt de trotse winnaar.